SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

luni, 29 noiembrie 2010

Obiceiuri de Sfantul Andrei


Data de 30 noiembrie este una din sarbatorile crestine importante, fiind "Sfantul Andrei", apostolul care a crestinizat pentru intaia oara meleagurile tarii noastre. Legate de aceasta data credinta populara insiruie multe traditii, pe langa cele cu insemnatate religioasa, fiind pastrate si unele desprinse din sarbatori mai vechi, precum Dionisiacele Campenesti ale tracilor sau Saturnaliile Romanilor. De asemenea, intre 14 noiembrie si 7 decembrie avea loc Anul Nou Dacic, perioada in care timpul isi reincepe drumul.
Unul din elementele care s-au propagat de pe vreme sarbatorilor romane si tracice sunt cele legate de lupi. Astfel in ziua de Sfantul Andrei nu se matura si nu se arunca nimic afara, pentru ca iti vor manca lupii vitele. Deasemenea se spune ca in aceasta noapte lupii se aduna si pot sa vorbeasca, insa cel care ii aude risca sa moara.
O alta credinta este cea a strigoilor, care in noaptea de Sfantul Andrei vor intra in casele oamenilor, daca nu sunt opriti prin ungerea tocurilor usilor de la casa si de la soproane cu usturoi.
Insa cea mai pregnant si mai des intalnit obicei in aceasta noapte este cel legat de maritis si de visele premonitorii. Fetele nemaritate trebuie sa isi puna la cap 41 de boabe de grau, iar daca viseaza ca cineva i le ia, atunci sigur se va marita. Alte credinte intalnite in diferite sate: fetele isi pun pieptanele sub perna, fura faina din lada morii si fac placintele cu sare sau pun la incoltit grau in cate un vas cu pamant. Al carui grau va creste mai mare si mai frumos, acela va avea mai mult noroc si mai multa sanatate.
Toate acestea sunt obiceiuri fara legatura cu obiceiurile religioase, insa ele se pastreaza in inima oamenilor, fiind reluate an la randul.


Sfântul Andrei este considerat „Primul chemat” dintre apostolii Mântuitorului. Anterior fusese discipolul Sfântului Ioan Botezatorul dar, dupa botezul Mântuitorului în Iordan si la auzul vorbelor Sfântului Ioan care îl numea „mielul lui Dumnezeu” s-a hotarât sa-l urmeze pe Mesia.

Sfântul Andrei este foarte important pentru neamul nostru pentru ca el este cel care a adus crestinismul pe teritoriul Dobrogei de astazi. În drumul sau de raspândire a credintei celei adevarate si-a îndeplinit misiunea cu rabdare si daruire înfruntând toate împotrivirile. Viata lui s-a încheiat cu sacrificiul suprem, fiind crucificat cu capul în jos, pe o cruce în forma de X, care a capatat numele de „Crucea Sfântului Andrei”.

La noi sunt mai cunoscute traditiile legate de aceasta sarbatoare si mai putin date legate de viata si faptele Apostolului. În popor sarbatoarea poarta numele de Ziua Lupului sau Gadinetul Schiop, nume ce provine de la stema pe care dacii o aveau pe steag, reprezentând un balaur cu cap de lup. Se spune ca în aceasta zi lupul devine mai ager si ca si-ar putea chiar misca gâtul. Nu se fac nici un fel de treburi casnice pentru ca atât vitele dar si oamenii sa fie paziti de atacul lupilor. Gospodarii se apara, de asemenea, de lupi ungând portile, ferestrele si usile cu usturoi. În aceasta zi nu se matura, nu se piaptana, nu se da de pomana sau împrumut. Se mai spune de asemenea ca animalele vorbesc în noaptea de Sfântul Andrei, dar ca cine le asculta moare.

Noaptea de Sfântul Andrei este Noaptea Strigoilor, a mortilor care devin periculosi pentru cei vii pentru ca le pot lua viata celor dragi, aduc grindina si boli. Remediul cu care oamenii combat aceste creaturi este usturoiul.
Tot acum este si Noaptea Farmecelor, iar ritualurile sunt multiple, majoritatea fiind legate de maritis. Astfel, tânara trebuie sa puna 9 cescute de apa într-un vas pe care sa-l acopere cu o icoana; daca a doua zi dimineata foloseste aceeasi cescuta pentru a scoate apa si mai ramâne în vas apa dupa ce a epuizat cele 9 masuri e semn ca se ma marita, în caz contrar va mai avea de asteptat. În noaptea de 29 trebuie sa îti pui sub perna 41 de boabe de grâu, daca visezi ca cineva îti fura grâul e semn ca te vei marita. Mai este un obicei prin care se coace o turta sarata si care se consuma înainte de culcare; ursitul va aparea în vis pentru a-i oferi tinerei apa.

Conform unei alte datini, fata de maritat va pune un catel de usturoi în mijlocul unui colac si îl va tine la caldura. Daca va rasari usturoiul atunci fata va avea noroc, daca nu...
În alte zonele fetele merg în noaptea cu pricina la fântâna cu o lumânare de Paste pe care o cufunda în apa cerând sa li se arate chipul ursitului.

Este clar ca în momentul nasterii acestor obiceiuri casatoria era un proces extrem de important în desfasurarea vietii. Astazi nu mai este la fel, dar cred ca este interesant totusi sa cunoastem aceste traditii pentru ca fac parte din zestrea noastra culturala si ar fi frumos sa fim capabili sa le transmitem mai departe. La multi ani tuturor celor care poarta nume derivate din cel al Sfântului Apostol Andrei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text