SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

luni, 9 mai 2011

La 9 mai 1895 s-a născut Lucian Blaga.

              

"ERAM AŞA DE OBOSIT ŞI SUFEREAM. EU CRED CĂ

SUFEREAM DE PREA MULT SUFLET."


 Lucian Blaga, poet, dramaturg si filozof, s-a nascut la 9 mai 1895, in satul Lan-cram din judetul Alba, sat ce poarta-n nume „sunetele lacrimei”. Copilaria sa a stat, dupa cum el insusi marturiseste, „sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului”, autodefinindu-se „mut ca o lebada”, deoarece viitorul poet nu a vorbit pana la varsta de patru ani. 
Fiu de preot, Isidor Blaga despre care afla de la fratii lui ca „era de o exuberanta si de o volubilitate deosebit de simpatica”, este al noualea copil al familiei, iar mama lui este Ana Blaga, nascuta Moga, pe care autorul o va pomeni in scrierile sale ca pe „o fiinta primara” („eine Urmutter”).

Isi face studiile primare la scoala germana din Sebes-Alba, urmate de liceul „Andrei Saguna”, din Brasov si de Facultatea de Teologie din Sibiu (1914-1917), unde se inscrie pentru a evita inrolarea in armata austro-ungara. Absolvent (in 1920) a Universitatii din Viena. In 1919 Sextil Puscariu ii publica Poemele luminii, mai intai Glasul Bucovinei si Lamura, apoi in volum. Dupa terminarea studiilor, se stabileste la Cluj. 


Este membru fondator al revistei Gandirea (aparuta in 1921), de care se desparte in 1942, si infiinteaza la Sibiu, revista Saeculum (1942-1943).Inca din primii ani ai liceului, Blaga se impune atentiei colegilor. „La cursuri, imi aduc aminte ca uimea pe profesori cu originalitatea raspunsurilor pe care le va da. Si in vreme ce clasa-si indrepta admiratia spre muschii atletici ai unor colegi, banuiam in sclipirea ochilor un joc de flacari deasupra unei comori” – isi va aminti mai tarziu un fost coleg de liceu al poetului, Horia Teculescu Amintiri despre Lucian Blaga, in Tara noastra, 1935. In 1910 debuteaza in Tribuna din Brasov cu poezia Pe tarm, urmata de cea intitulata Noapte si este ales presedinte al societatii literare din scoala.


„Incepuse sa-l pasioneze problemele de stiinta si filozofie – atesta aceleasi Amintiri. Ne vorbea despre planeta Marte, incerca sa ne dovedeasca existenta vietii acolo. Cu timpul era pasionat mai mult de problemele filozofice (Conta, Schopenhauer, Höffding, Bergson O lunga perioada (1926-1939), va lucra in diplomatie, fiind, succesiv, atasat de presa si consilier la legatiile Romaniei din Varsovia, Praga, Berna si Viena, ministru plenipo-tentiar la Lisabona. 

Isi continua activitatea literara si stiintifica, publicand in tot acest timp volume de versuri, eseuri filozofice si piese de teatru. In 1936 este ales membru al Academiei Romane. Intre 1939 si 1948 este profesor la Catedra de filozofia culturii a Universitatii din Cluj, apoi cercetator la Institutul de Istorie si Filozofie din Cluj (1949-1953) si la Sectia de istorie literara si folclor a Academiei, filiala Cluj (1953-1959). Dupa 1943, nu mai publica nici un volum de versuri originale, desi continua da lucreze (opera sa postuma echivaland-o cantitativ pe cea antuma). 

Abia in 1962, opera sa reintra in circuitul public. Inaugurata cu Poemele luminii (1919), opera poetica antuma a lui Blaga cuprinde, pana in 1943, inca sase volume: Pasii profetului (1921), In marea trecere(1924), Lauda som-nului (1929), La cumpana apelor (1933), La curtile dorului (1938), Nebanuitele trepte (1943). Poeziile nepublicate in timpul vietii au fost grupate de autor in patru cicluri: Varsta de fier 1940-1944, Corabii de cenusa, Cantecul focului, Ce aude unicornul (volumul Poezii1962). 

Poezie de cunoastere, construita pe marile antinomii universale (lumina/intuneric, iubire/moarte, indi-vid/cosmos) si avand ca tema centrala misterul existentei, creatia sa lirica evolueaza dinspre elanurile vitaliste spre „tristetea metafizica” si dinspre imagismul pregnant metaforic spre o simplitate clasica a expresiei. Dramaturgia, alcatuita din poeme dramatice, porneste de la miturile si legendele autohtone sau de la evenimente ale istoriei si culturii nationale (Zamolxe (1921), Tulburarea apelor (1923), Mesterul Manole (1927), Cruciada copiilor (1930), Avram Iancu (1934), Daria, Fapta si Invierea (1925), Arca lui Noe (1944), Anton Pann (1965)). 

Opera filozofica este organizata in patru trilogii ( a cunoasterii, a culturii, a valorilor si trilogia cosmologica (Filozofia stilului (1924), Cunoasterea luciferica (1933), Spatiul mioritic (1936), Geneza si sensul culturii (1937)). Cateva culegeri de aforisme (Discobolul (1945)) si eseuri, alaturi de memorialistica din Hronicul si cantecul varstelor si de romanul autobiografic Luntrea lui Caron, ambele publicate postum, si lucrarea Pietre pentru templul meu (1919), intregesc imaginea uneia dintre cele mai complexe personalitati ale culturii romane moderne.

                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text