SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

sâmbătă, 16 iulie 2011

Complexul monumental din epoca lui Ştefan cel Mare -Piatra Neamt


Complexul monumental din epoca lui Ştefan cel Mare (Curtea domnească, Biserica Sf. Ioan şi Turnul Clopotniţa)







1497 -  început construcţia bisericii Curţii domneşti de la Piatra Neamţ, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504). Lucrările au fost finalizate la 11 noiembrie 1498.
 
Complexul monumental din epoca lui Ştefan cel Mare (Curtea domnească, Biserica Sf. Ioan şi Turnul Clopotniţa)

Situat în centrul oraşului, în Piaţa Libertăţii, acest ansamblu arhitectural alcătuit din Curtea Domnească, Biserica "Sf. Ioan" şi Turnul Clopotniţa îşi are începuturile, potrivit izvoarelor istorice, în perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Ştefan cel Mare. Din Curtea Domnească s-a mai păstrat doar o parte din pivniţele casei domneşti (unde se află acum o expoziţie muzeală) şi porţiuni din zidul de incintă. Biserica zidită în 1497-1498, monumentală şi elegantă, este caracteristică stilului arhitectural moldovenesc din acea perioadă îmbinând tipul cu plan dreptunghiular şi bolţi semicilindrice cu cel trilobat şi turla pe naos. Turnul, construit în 1499 din piatră brută şi întărit cu patru contraforturi ce-i subliniază profilul zvelt, are 19 m înălţime. Foişorul de pază a fost adăugat în epoca modernă.

Biserica Domneasca "Sf. Ioan" din Piatra-Neamt

Biserica Domneasca Sf. Ioan Botezatorul - Piatra-Neamt

Intre anii 1468-1475 a fost construita Curtea Domneasca de catre Stefan cel Mare, cu rolul administrativ al tinutului Neamt.
Primul document care vorbeste despre curtile domnesti dateaza din 1491. Curtea, ale carei galerii din subsol se pot vedea sub Liceul Petru Rares din vecinatate, a determinat construirea bisericii, si, ca o necesitate pentru biserica a fost construit turnul de clopotnita.
Dupa indicatiile pisaniei, biserica a fost zidita de la 15 iulie 1497 pana la data de 11 noiembrie 1498; turnul de clopotnita a fost zidit in anul 1499, terminat la 24 octombrie acelasi an.
Curtea domneasca, biserica si turnul au fost imprejmuite cu zid de piatra, asa cum se poate vedea in partea de sud si in spatele Liceului Petru Rares, pe strada Meteorului.
Poarta de intrare a fost unde este Banca Nationala, asa cum indica stampa ramasa de la Gh. Asachi sin 1847.Curtea Domneasca a jucat rolul ei pana dupa domnia lui Vasile Lupu si timpul, ajutat de oameni putin luminati, a dus la disparitiea ei, incat in anul 1893, se construieste Liceul Petru Rares, pe temelia fostei Curti Domnesti, pastrandu-se in subsolul liceului, subsolul Curtii Domnesti.
In anul 1878, s-a sapat pe strada dintre Biserica si Curte, si, pentru a se deschide strada Stefan cel Mare, s-a daramat zidul de Est si cel de Nord-Vest, si odata cu acestea si poarta de intrare de la Biserica.
Precizam ca Biserica Sf. Ioan a construit un centru de atentie al orasului Piatra-Neamt. Razasii erau spre Cartierul Valea Viei, unde la 1538 era o biserica. In prundul Bistritei, Precista era locul breslarilor si al oamenilor de rand, iar Marateii era proprietate particulara cu mahalaua butnarilor si dogarilor.
Un important document pentru Biserica Sf. Ioan Domnesc, este Evanghelia din 1502, aflata in Muzeul istoric al Romaniei - Bucuresti, care are urmatoarea inscriptie:
Binecredinciosul Stefan Voievod cu Mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, din dragoste catre Mormantul lui Iisus Hristos, din ravna si sarguinta, am dat de s-a scris si ferecat acest Tetraevanghel si l-am dat pentru pomenirea sa si a Domniei sale Maria si fiului lor, la Biserica Curtilor care este pe Bistrita, unde este hramul Nasterea Cinstitului, Slavitului Prooroc Ioan, in anul domniei noastre al 46-lea si s-a savarsit cu mana mult pacatosului Ieromonah Spiridon din manastirea Putna, 7010, iunie 24.
 
Interventii si Reparatii
Calatorul Bandini scrie ca gasit la Piatra doua biserici de lemn si una de piatra "Sanctorul Imagines picturn" pe care o gaseste maltratata prin ultimele restauratiuni. Intelectualul pietrean Smaca vede in cuvantul "maltratare" deschiderea arcadei de centru dintre naos si pronaos.
In secolul 18 i s-a adaugat bisericii lui Stefan un pridvor, desfiintat in anul 1937 la interventia marelui istoric Nicolae Iorga.
In anii 1799-1806 a avut loc o alta reparatie la biserica, unii conchizand ca atunci s-a facut supralargirea interioara.
In anii 1871-1973 s-au facut reparatii interioare si exterioare. S-a innoit catapeteasma - asa cum se vede - stil baroc - sculptata de Gherasim Monahul si Tanase Sapatorul si pictata de Constantin Basarab si Panaite Mavrodin. Constantin Basarab a fost mucenicul lui Nicolae Grigorescu care a lucrat la Agapia. Stilul picturii este cel neo-bizantin.
Tabloul Ctitorilor Stefan si Maria Voichita a fost pictat de aceiasi Basarab si Mavrodin, pictura facuta in ulei pe panza.
Acoperisul bisericii a primit o sarpanta mai revede fata de cea care era, in anul 1937, cand a fost acoperita cu tigla de mesterul Carol Zani. In secolul 19 a aparut amvonul si cafasul pentru cor. Toate stranile sunt din anul 1937, lucrate in atelierul Scolii de Arta si meserii din Piatra-Neamt, la recomandarea profesorului Nicolae Iorga.
OBIECTE DE PATRIMONIU
 



Candelabrele de cristal de Boemia donate de Nicu Albu in anul 1837;
icoanele: Domnul Hristos binecuvantand Sf. Potir - de Constantin Stahie;
Sf. Treime, Sf. Ioan Botezatorul si Icoana dascalului Atanasiu din 1792;
Sf. Evanghelie de Manastirea Neamt din 1821;
Evanghelia de Sibiu 1854;
Evanghelia de Buzau 1869;
una Cruce in filigram de argint secolul XIX;
alta cruce mica de argint filigramat din 1819, un potir de argint din secolul XIX;
carte veche: Mantuirea pacatosilor manuscris din 1820, Biblia de la Bllaj 1795, Pidalionul de Neamt 1854.
Crutata de orice ruina, biserica infatiseaza azi desavarsita Biserica lui Stefan cel Mare prezentand stilul Marelui Voievod. Exteriorul reprezinta originalitatea vremii ctitorului.
Sursa:piatra-neamt.neamtvirtual.ro/
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text