Împreună, într-o luptă împotriva uitării
Craiova, gazda unui eveniment folk de excepţie: „Flacăra vie – Adrian Păunescu”
Autor: S. SEBASTIAN EDUARD 21 iulie 2011
„O să ne petrecem câteva minute împreună într-o luptă împotriva uitării” a sentenţat marţi seară, la Craiova, Dorel Vişan. Seara se lăsase peste capitala Băniei, iar Piaţa Prefecturii era plină. Circa 15.000 de oameni veniseră pentru a-l preţui pe Adrian Păunescu în cadrul spectacolului „Flacăra vie”.
Spectacolul de marţi seară, organizat de Domeniul Coroanei Segarcea, cu sprijinul Primăriei municipiului Craiova şi al Consiliului Local, în parteneriat cu Agenţia Vreau Bilet, s-a vrut „o luptă împotriva uitării” celui care ieri ar fi împlinit 68 de ani.
Rând pe rând au urcat pe scenă prieteni şi colaboratori ai poetului, artişti precum Gogu Vanghele, Mădălina Amon, Cristian Buică, Magda Puşkaş & Vali Moldovan, grupul RIFF, Maria Gheorghiu, Andrei Păunescu şi trupa Totuşi, George Nicolescu, Zoia Alecu, Victor Socaciu, Emeric Set, Vasile Şeicaru, Mircea Vintilă & Brambura.
A fost o seară caldă, şi asta nu din cauza temperaturii care a încins Piaţa Prefecturii. Pe scenă, în stânga ei – un birou gol. Acolo ar fi trebuit să stea el. Poetul. Era locul către care, involuntar, întoarceai ochii atunci când pe scenă se cânta „Copaci fără pădure” (şi aici o altă absenţă, o voce imposibil de înlocuit – Tatiana Stepa) sau „Te salut generaţie în blugi”, cântece care, în zilele Cenaclului, obişnuiau să fie subliniate de Poet.
Spectacolul a durat aproape cinci ore. Pe cele două ecrane gigantice puteai vedea poze de arhivă, filmări sau testimoniale ale Poetului, iar de câteva ori au fost găsite fragmentele de prezentare ale artiştilor de pe vremea Cenaclului.
Uimitor. Cristian Buică a vrăjit publicul cu „Baladă pentru Amza Pellea”. „Ne este dor de Nichita, ne este dor de Păunescu, ne este dor de Pitiş, ne este dor de Tatiana”, a spus pe scenă Magda Puşcaş. „Ne aflăm aici pentru că în ’84 am cântat de patru ori în Cenaclul Flacăra”, a spus şi Grig (Florin Grigoraş), liderul grupului Riff, povestind că a avut privilegiul să participe la ultimele spectacole ale Cenaclului.
Un moment extrem de emoţionant l-a constituit înregistrarea audio în care Adrian Păunescu recita din „Manifest pentru sănătatea pământului”, dar şi poezia scrisă tot de el şi recitată superb de Dorel Vişan.
De o primire aparte s-a bucurat Andrei Păunescu + Totuşi, care a cântat împreună cu audienţa „Oltenia eterna Terra Nova”, dar şi o variantă rock a cântecului „Doamne, ocroteşte-i pe români!”
Seara s-a terminat cu o nouă înregistrare audio – „Poezie de pe patul de spital”, pe care poetul a înregistrat-o cu numai câteva zile înaintea morţii sale. „Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei,/ Păziţi-vă şi inima, şi gândul,/ De nu doriţi să vină anii grei,/ Spitalul de urgenţă implorându-l./ Eu vă salut de-a dreptul cordial,/ De-a dreptul cardiac, precum se ştie,/ Recunoscând că patul de spital/ Nu-i o alarmă, ci o garanţie.
Sursa:
http://www.jurnalul.ro/cultura/muzica/impreuna-intr-o-lupta-impotriva-uitarii-585259.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu