SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

joi, 1 octombrie 2015

S-a întâmplat în 1 octombrie...
- "Ziua internaţională a muzicii"; sărbătorită pentru prima dată la 1.X.1975, la iniţiativa Consiliului internaţional al muzicii - UNESCO (prezidat atunci de renumitul violonist şi dirijor Yehudi Menuhin)
- "Ziua Internaţională a Persoanelor în Vârstă"; hotărâtă prin Rezoluţia 45/106 a Adunării Generale a ONU din 1990 şi marcată în toate statele membre ale forului mondial ca o dovadă a preţuirii şi respectului pentru aceste persoane. Tema din acest an este: "Longevity: Shaping the Future" ("Longevitatea: cum sa ne modelăm viitorul")
- "Ziua Mondială a Habitatului"; în 1985, la recomandarea Comisiei pentru Aşezări Umane, Adunarea Generală a desemnat prima zi de luni din luna octombrie ca Zi mondială a habitatului (rezoluţia 40/202 A). Prin sărbătorirea pentru prima dată a acestei zile, în 1986 s-a marcat a zecea aniversare a primei Conferinţe internaţionale Habitat, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru aşezări umane (Vancouver, Canada, 1976)
- "Ziua Mondială a Arhitecturii"; se marchează pe baza unei hotărâri a Consiliului Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor din iunie 1985 şi este consacrată calităţii în arhitectură şi urbanism; după cea de-a XX-a reuniune a Consiliului, de la Barcelona, s-a decis ca din 1997 ( - 15 ani) să se celebreze în aceeaşi zi cu cea a habitatului, adică în prima zi de luni din octombrie, în loc de 1 iulie ca până atunci. Tema din acest an este "Arhitecţii schimbă oraşul", înscriindu-se astfel în mişcarea iniţiată de Naţiunile Unite prin Campania urbană mondială intitulată "Oraşe mai bune, vieţi mai bune"
- "Ziua Mondială a Vegetarianismului" este celebrată din anul 1977, la iniţiativa Societăţii Vegetarienilor din America de Nord, fiind adoptată ca zi internaţională în 1978 de Uniunea Internaţională a Vegetarienilor, cu scopul de "a promova bucuria, compasiunea şi posibilităţile susţinerii vieţii prin vegetarianism" -
- Proclamarea Republicii Populare Chineze - 1949. Ziua naţională
- "Ziua scafandrilor militari"; la 1.X.1976 s-a înfiinţat Centrul de Scafandri Constanţa, prima unitate de profil din ţară - 36 de ani
- 331 î.Hr.: Alexandru cel Mare îl învinge pe Darius III al Persiei în bătălia de la Gaugamela.
- 1684: A murit Pierre Corneille, dramaturg francez, creatorul tragediei clasice în Franţa (n. 1606).
- 1716: A murit compozitorul italian Giovanni Battista Bassani (n.1657)
- 1800: Spania a cedat Franţei provincia Louisiana din America de Nord, în baza tratatului de la San Ildefonso. După trei ani, francezii o vor vinde Statelor Unite.
- 1847: S-a născut Simion Florea Marian, folclorist şi etnograf român (d. 1907) Simeon Florea Marian (n. 1 octombrie 1847, Ilişeşti, Suceava - d. 24 aprilie 1907, Suceava) a fost un folclorist şi etnograf român, preot, membru titular al Academiei Române.Simeon Florea Marian a fost pe rând preot în Poiana Stampei (1875-1877), Voloca (în apropiere de Cernăuţi) (1877) şi Siret (1877-1883), profesor de religie şi limba română la "şcoala poporală" şi la "şcoala reală inferioară" din Siret (1879-1883), profesor de religie la Gimnaziul greco-ortodox din Suceava (1893-1907), protopresbiter (1903). A fost de asemenea un membru activ al Academiei Române (1881), membru în Societatea geografică română şi Societatea istorică română din Bucureşti, în Comisia centrală pentru conservarea monumentelor istorice din Viena, membru de onoare al mai multor societăţi culturale (Societatea Academică Literară "România Jună" din Viena, Junimea şi Dacia din Cernăuţi etc.)Simeon Florea Marian este considerat unul din cei mai de seamă folclorişti şi etnografi români, lăsând urmaşilor o operă încă neegalată în literatura noastră de specialitate. Pe lângă culegeri de folclor din toate ţinuturile locuite de români, a scris monografii despre sărbători, datini româneşti, ornitologie, cromatică etc. Prin opera lui a pus bazele cercetării ştiinţifice a folclorului şi a stimulat culegerea amplă a creaţiilor populare de către alţi cercetători.
Lucrări de folclor
Culegeri
Poesii poporale din Bucovina. Balade române.... Botoşani, 1869
Poesii poporale române, 2vol., Cernăuţi, 1873-1875
Tradiţiuni poporale române, Sibiu, 1878
Descântece poporane române, Suceava, 1886
Satire poporane române, Bucureşti, 1893
Vrăji, farmece şi desfaceri, în An. Acad. Rom., M.S.L., s. II-a, t. V, Bucureşti, 1893
Păsările noastre şi legendele lor. Bucureşti, 1895
Tradiţii poporane române din Bucovina, Bucureşti, 1895
Răsplata. Poveşti din Bucovina, Suceava, 1897
Poesii poporale despre Avram Iancu, Suceava, 1900
Hore şi chiuituri din Bucovina, Bucureşti, 1910
Păsările noastre şi legendele lor. Legendele ciocârliei. Legendele rândunicii, Bucureşti, 1923
Legendele păsărilor, Ed. îngrijită de Mihai Cărăuşu şi Orest Tofan, Iaşi, 1974
Basme din Ţara de sus. Ed. îngrijită de Mihai Cărăuşu şi Paul Leu, laşi, 1975
Legende istorice din Bucovina. Ediţie îngrijită, note şi Studiu introductiv de Paul Leu, Iaşi, 1981
Muzeul memorial Simeon Florea Marian,
În Suceava, pe Aleea Simeon Florea Marian nr. 4, se găseşte Muzeul memorial Simeon Florea Marian, organizat în casa care a fost cumpărată şi restaurată de el, în care a trăit şi lucrat. Clădirea, care a fost construită în secolul al XVIII-lea, este compusă din şase camere. Expoziţia cuprinde: mobilier de epocă; fotografii şi tablouri; cărţi şi periodice; obiecte personale; manuscrise; documente familiale, personale, culturale, istorice; partituri muzicale; hărţi.
- 1855: A apărut „Steaua Dunării”, jurnal politic, literar şi comercial, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.
- 1869: Conducerea de servicii poştale din Austro-Ungaria, introduce prima carte poştală din lume .La 26 ianuarie 1869, Emmanuel Hermann, profesor de economie la Academia militară din Viena, într-o publicaţie periodică propune administraţiei poştale naţionale „un nou procedeu de corespondenţă poştală”. Serviciul poştal austriac, ţinând cont de propunerea lui Heinrich von Stephan şi de preţul propus de Emmanuel Hermann, la 1 octombrie 1869 emite prima carte poştala din lume. Era din hârtie de culoare gălbuie, mărimea 123 x 83 mm, cu inscripţia Korrespondenz – Karte, la preţul de doi creiţari (o jumătate din preţul necesar expedierii unei scrisori).Noul gen de corespondenţă a avut succes imediat (peste 9 milioane au fost vândute în primul an), fiind acceptat şi în alte ţări: în 1870 în Marea Britanie, Finlanda, Elveţia, în 1871 în Canada, Belgia, Olanda, Danemarca, în 1872 în Rusia, Suedia, Norvegia, Chile, în 1873 în România, Franţa, Germania, Spania, Serbia, SUA, în 1874 în Italia ş.a.m.d.
- 1872, 1/13: S-a înfiinţat, la Bucureşti, la o adunare convocată ad-hoc la Ateneu, "Asociaţia generală a lucrătorilor din România", prima organizaţie profesională care cuprindea muncitori din toate ramurile de producţie; a editat (începând din 5/17.XI.1872 până în 1873) gazeta săptămânală "Lucrătorul român" - 140 de ani
- 1873: A murit Sir Edwin Henry Landseer, pictor englez Sir Edwin Henry Landseer (7 martie 1802 - 1 octombrie 1873), pictor englez, a realizat in special picturi cu animale.A fost fiul gravorului John Landseer, de la care a luat si primele lectii de desene. Expune la Academia Regala din Londra cand avea doar 13 ani si castiga in acelasi an (1815) medalia de argint din partea Societatii Artistice, pentru o compozitie infatisand un vanator. Se va bucura de succes si mai departe, la varsta de 16 ani fiind deja un obisnuit al expozitiilor de la Academia Regala, fiind considerat de critici si colectionari un mare talent in ascensiune. Este ales la doar 24 de ani membru asociat al prestigioasei institutii.In 1824 Landseer pleaca in Scotia, pentru a-l cunoaste pe scriitorul Sir Walter Scott. Descopera cu entuziasm farmecul locurilor, si va reveni in fiecare an in Scotia, unde picteaza, deseneaza, calatoreste si vaneaza. Este ales membru al Academiei Regale in 1831, iar deceniul care va urma s-a dovedit cel mai creativ si de succes din cariera sa. Scenele sale infatisand vanatori si animale se bucura in continuare de succes, mai ales cele cu animale de companie, mai ales caini. Sunt lucrari foarte populare, multe dintre ele fiind transpuse si in gravuri de catre fratele sau, Thomas Landseer. Lucreaza intr-un stil infernal, pentru a raspunde cererii, iar in mai 1840 are o puternica depresie nervoasa, din care isi va reveni cu greu. Continua sa lucreze, realizand nu doar o serie de tablouri de calitate, ci si leii de bronz care decoreaza Coloana lui Nelson din Trafalgar Square
- 1875 (1/13): Ion Creangă a debutat în „Convorbiri literare" cu "Soacra cu trei nurori”.
1882 - Inginerul H. Ilade inaugureaza în Bucuresti prima “fabrica de curenti electrici” din România, instalata pe Calea Victoriei. O luna mai târziu functiona cea de-a doua uzina, la Gara de Nord. Uzina din centru deservea Palatul Regal si Teatrul National. Sistemul introdus de Ilade - utilizarea lampilor cu arc, la tensiuni ridicate - nu a dat rezultate multumitoare. În 1885, inginerul american de origine româna Francisc Jelle, asistentul lui Thomas Edison, a venit în tara noastra, unde a construit o uzina mai reusita
- 1890: A fost fondat Yosemite-National Park, unul din cele mai cunoscute parcuri naţionale din SUA. Parcul Naţional Yosemite (în engleză Yosemite National Park, este un parc naţional aflat în regiunea central-estică a statului american California, Statele Unite ale Americii, la aproximativ 300 km est de San Francisco.Parcul Naţional Yosemite are suprafaţa de peste 3.081 km 2 şi se întinde de-a lungul versantului vestic al munţilor Sierra Nevada, la locul de întâlnire a trei comitate californiene, Madera, Mariposa şi Tuolumne, relativ aproape de graniţa statului California cu statul Nevada.Anual, parcul naţional este vizitat de peste trei milioane de turişti, care se deplasează mai ales de-a lungul văii Yosemite, situată în regiunea centrală a parcului. În anul 1984, Yosemite, care cuprinde un masiv stâncos impunător din granit, cu pâraie cu ape limpezi şi cascade, a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO. Parcul are altitudinea de 400 - 4000 m deasupra marii, prezentând cinci sisteme ecologice. Aici există pâlcuri de arbori sequoia şi o floră (3500 specii de plante) şi faună bogate.
- 1890: S-a nascut Constantin C. Nottara, compozitor, violonist şi critic muzical român (d. 1951) Constantin C. Nottara (n. 1890 - d. 1951) a fost un compozitor român, fiul actorului Constantin I. Nottara. A studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti cu Robert Klenk, compoziţia cu Alfons Castaldi şi teoria cu Dumitru Georgescu Kiriac, perfecţionându-se la Paris. Printre lucrările sale se numără un poem pentru vioară şi orchestră (1920), o suită (1930), „Poemul Păcii” (1948), unnonet, baletul mimodramă „Iris”, operele „La drumul mare” (după Cehov, 1941), „Se face ziuă” (după Zaharia Bârsan, 1943), Ovidiu (după Vasile Alecsandri, 1950). Aflată la început sub influenţa impresionismului francez, creaţia lui Nottara s-a integrat treptat tendinţei primelor decenii ale secolului XX de formare a unui stil naţional românesc.
- 1892: A murit George Sion poet, memorialist şi traducător român. Gheorghe Sion (sau George Sion; n. 18 mai 1822, Mamorniţa, azi Ucraina, d. 1 octombrie 1892, Bucureşti) a fost un scriitor român bucovinean, membru titular (din 1868) al Academiei Române. Se trage dintr-o familie boierească din Hârşova, judeţul Vaslui. În 1848 a luat parte la mişcarea revoluţionară din Moldova. În 1860 a scos „Revista Carpaţilor”. Proza memorialistică („Suvenire contimporane”, 1888), remarcabilă prin culoarea şi fluenţa evocării, cuprinde portrete memorabile şi pitoreşti, descrieri de atmosferă, realizând în cuprinsul povestirii valoroase nuvele autonome. A tradus din clasicii şi romanticii francezi. Au rămas în conştiinţa populară versuri scrise de Sion, precum „Mult e dulce şi frumoasă / limba ce-o vorbim” sau „Astăzi anul se-nnoieşte / Pluguşorul se porneşte”.
- 1899: A murit Anton Bacalbaşa, ziarist, prozator şi traducător român (n. 1865).
- 1908: Henry Ford a început comercializarea primului automobil de serie, denumit "Mode T"; preţul acestui vehicul era, la vremea respectivă, de 825$. Poreclita Tin Lizzy (Lizzy-tinichea), masina avea suspensie tripla, era facuta dintr-un aliaj de otel usor si rezistent, motor cu patru cilindri, de 20 de cai putere, si circula cu o viteza de 40 km/h
- 1919: S-a nascut Nicolae Cajal, medic român de etnie evreiască (d. 2004) Nicolae Cajal (n. 1 octombrie 1919, Bucureşti - d. 7 martie 2004, Bucureşti) a fost un medic microbiolog român de etnie evreiască, senator român, membru al Academiei Române (corespondent - 1963 şi titular - 1990). În perioada 1994-2004 a îndeplinit funcţia de preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.Ca medic specializat în virologie Cajal a fost un discipol al acad. Ştefan S. Nicolau, întemeietorul şcolii româneşti de virusologie. Contribuţiile sale au fost publicate în peste 400 de lucrări ştiinţifice.A fost ales în 1963 membru corespondent şi în 1990 membru titular al Academiei Române. A fost vicepreşedinte al Academiei Române (1990-1994), preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale şi preşedinte al Fundaţiei „M. H. Elias”. A fost Membru al Academiei de Ştiinte din New York; Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Oradea (1994), Timişoara (1995), Cluj (1995), Iaşi (1996).
- 1920: A fost înfiinţată Legaţia română din Budapesta. Traian Stârcea a fost numit consul.
- 1920: A fost înfiinţată Legaţia României la Viena. Consul a fost numit Nicolae B. Cantacuzino.
- 1921 - A murit, la Viena, meteorologul Julius von Hann. În 1866 a fondat Institutul de meteorologie din Viena (“Zeitschrift für Meteorologie”); a facut însemnate studii asupra cicloanelor si anticicloanelor, distribuirii temperaturii în Alpi. Este membru de onoare al Academiei Române, din 2 mai 1914
- 1921: S-a născut James Whitmore, actor american (d. 2009)
- 1922: S-a născut Chen-Ning Franklin Yang, fizician american de origine chineză.Chen-Ning Franklin Yang (n. 1 octombrie 1922) este un fizician american de origine chineză care a lucrat în domeniul mecanicii statistice şi principiilor de simetrie.În 1957, la 35 de ani, a obţinut, împreună cu Tsung-Dao Lee, Premiul Nobel pentru Fizică pentru teoria lor care enunţa că interacţiunilenucleare slabe dintre particulele elementare nu aveau simetrie de paritate (la reflexia în oglindă) (teorie verificată experimental de Chien-Shiung Wu).
- 1924: Adoptarea Calendarului Gregorian de către Biserica Ortodoxă Română
- 1924: S-a născut Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA între 1977-1981.James Earl "Jimmy" Carter, Jr., cunoscut mai ales ca Jimmy Carter, (n. 1 octombrie 1924) este un politician american şi autor de cărţi, care a fost cel de-al treizeci şi nouălea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (1977 - 1981) şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002.După şcoala elementară de la Plains, urmează Georgia Southwestern College şi Georgia Institute of Technology. În 1946, primeşte diploma în ştiinţe din partea United States Naval Academy. Satisface serviciul militar în cadrul trupelor navale, unde dobândeşte gradul de locotenent.În 1953, decesul subit al tatălui îl determină să se retragă din armată pentru se ocupa de culturile de arahide din ţinutul natal.
- 1927 - S-a nascut, în Basarabia, Nestor-Nicolae Vornicescu, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, membru de onoare al Academiei Române
- 1929: S-a născut Gheorghe Vitanidis, regizor român (d. 1994).
- 1930 - S-a nascut actorul Richard Harris, interpretul regelui Arthur în filmul „Camelot” din 1967. Recent, Harris a interpretat rolul profesorului Dumbledore în „Harry Potter si Piatra filosofala” si în „Harry Potter si Camera secretelor” („Aceasta viata sportiva”, „Biblia”, „Robin si Marian”, „Gladiatorul”, „Contele de Monte Cristo”) (m. 2002)
- 1932: S-a născut fizicianul Ioan-Ioviţ Popescu; împreună cu dr. Denisa Popescu şi cu profesorul american Carl B. Collins, a fost propus la Premiul Nobel pentru fizică pe anul 1981, pentru cercetările de pionierat din domeniul spectroscopiei laser multifotonice, realizate în cadrul unei cooperări româno-americane; membru titular al Academiei Române din 1990 - 80 de ani
- 1932: A fost transmisă pentru prima oară emisiunea radiofonică de umor "Ora Veselă";
- 1935 - S-a nascut actrita Julie Andrews, laureata a Premiului Oscar (1964) pentru rolul din "Mary Poppins" ("Sunetul muzicii")
- 1935 - A murit generalul Grigore Crăiniceanu, specialist în fortificaţii, cu deosebite merite în timpul Războiului de independenţă (1877) şi al celui de reîntregire naţională (1916-1918); de numele său se leagă punerea bazelor "Revistei armatei" (1883) şi ale "Cercului publicaţiunilor militare" (1889); membru al Academiei Române (n.1852).Grigore Crăiniceanu (n. 19 iulie 1852, Bucureşti; d. 1 octombrie 1935, Bucureşti) a fost un politician şi general român.A fost membru corespondent şi membru titular al Academiei Române. A participat la Războiul de independenţă (1877-1878) şi la Primul război mondial (de reîntregire naţională) (1916-1918).Între 1 noiembrie 1909 şi 28 decembrie 1910, generalul Grigore Crăiniceanu a fost Ministru de Război în guvernul Ion I. C. Brătianu, succedându-i ministrului interimar de război, Toma Stelian, care a fost în funcţie între 4 martie şi 1 noiembrie 1909.În calitate de om de cultură, a fondat "Revista armatei " (1883) şi "Cercul publicaţiunilor militare" (1889).Generalul de divizie Grigore Crăiniceanu a îndeplinit funcţia de comandant al Armatei a II-a (26 august - 26 septembrie 1916).
- 1946: Pronunţarea sentinţei în primul proces al principalilor criminali de război nazişti de către Tribunalul Militar Internaţional de la Nürnberg, Germania (care a funcţionat în perioada 1946-1949)
- 1946 - S-a născut Coca Bloos, actrita, membra a trupei Teatrului Mic din Bucuresti
- 1946 - Este fondata Universitatea de Stat din Moldova
- 1949: S-a născut André Rieu, violonist si dirijor olandez, supranumit “Regele Valsului”.
- 1957- La Viena s-a deschis prima Conferinta generala a Agentiei Internationale pentru Energia Atomica, în cadrul careia România a fost aleasa printre cei zece membri ai Consiliului guvernatorilor
- 1958: Crearea N.A.S.A. (National Aeronautic and Space Administration) - Agenţia Spaţială Americană .NASA (National Aeronautics and Space Administration), agenţie reponsabilă cu programul spaţial public al Statelor Unite ale Americii şi cu cercetare aerospaţială civilă şi militară pe termen lung. Viziunea NASA este de "a îmbunătăţi viaţa aici, a extinde viaţa acolo şi a găsi viaţă dincolo”. Misiunea sa este „a înţelege şi proteja planeta mama,a explora Universul, a căuta viaţă şi a inspira următoarea generaţie de exploratori".În 29 iulie 1958, preşedintele Eisenhower a semnat actul prin care se înfiinţează Agenţia Spaţială Americană (NASA). Când şi-a început activitatea, la 1 octombrie 1958, NASA era constituită în principal din patru laboratoare şi din angajaţii institutiei precursoare, Agenţia guvernamentala pentru aeronautică NACA (National Advisory Committee for Aeronautics).Primele programe NASA au fost cercetări privind zborul spaţial cu echipaj uman şi au fost conduse sub presiunea competiţiei între SUA şi URSS (Cursa spaţială) în timpul Războiului rece. Programul Mercury, iniţiat în 1958, a plasat NASA pe calea explorării spaţiului cosmic de către om cu misiuni desemnate să descopere dacă omul poate supravieţui în spaţiu. La 5 mai 1961, astronautul Alan B. Shepard Jr. a devenit primul american în spaţiu când a pilotat Freedom 7 într-un zbor suborbital. John Glenn a fost primul american pe orbită în jurul Pământului la 20 februarie 1962 într-un zbor de 5 ore cu Friendship 7. Cea mai recentă realizare a NASA, o zi istorică pentru savanţi, este amartizarea robotului spaţial Curiosity, la data de 6 august 2012, ora 8:32 (ora locală), după o călătorie de aproape opt luni şi 567 de milioane de kilometri. Acest sofisticat robot spaţial, practic un laborator mobil, a început căutarea eventualelor semne de viaţă pe Marte, pentru a perioadă de doi ani. Curiosity este primul laborator ştiinţific, cu propulsie nucleară, trimis către o altă planetă. Are o greutate de o tonă şi a intrat în atmosfera planetei Marte cu o viteză de peste 21 de mii de kilometri pe oră
- 1966: Consiliul de Stat a emis Decretul 770 (completat prin Legea 6/1973), iniţiat de Nicolae Ceauşescu, prin care se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul). NOTĂ: În 1957 s-a emis Decretul 463, prin care a fost legalizat avortul la cerere. Decretul 463 a “produs” 7.521.100 de avorturi, în numai nouă ani, din 1958 până în 1966; iar în 50 de ani, între 1958 şi 2008 au fost făcute 22.178.906 avorturi.
- 1971: A fost inaugurat "Disney World", renumit parc de distracţii de lângă Orlando/Florida; la 17.VII.1955 a fost inaugurat "Disneyland"-ul, de lângă Los Angeles/California, primul parc de acest gen, creat de Walt Disney (1901-1966; producător, desenator şi regizor american de filme de animaţie), care a căutat, încă din anii ’30 ai secolului XX, o formulă care să-i permită să-şi prezinte tridimensional întreaga creaţie. Astfel, a fost construit primul parc de distractii proiectat de W. Disney - “Disneyland” (inaugurat la 17 iulie 1955, Anaheim), urmat de “Disney World” (1971, Florida), Tokyo Disneyland (15.04.1983), “Disneyland Paris” (12.04.1992). Parcul de distracţii Walt Disney World Resort de lângă Orlando, Florida a fost inaugurat de Roy Oliver Disney, în onoarea fratelui său decedat, Walt Disney.
- 1972 - A murit Louis Seymour Bazett Leakey, arheolog şi antropolog englez de origine kenyană. A realizat lucrări ştiinţifice semnificative cu privire la originile omului pe continentul Africa şi Asia (n.07.08.1903)
- 1981 - În Suedia a fost lansata prima retea de telefonie mobila din Europa
- 1991: Theodor Stolojan, propus de formaţiunea politică majoritară în Parlament, FSN, este desemnat prim-ministru al României de către preşedintele Ion Iliescu (Cabinetul pe care l-a format a primit învestitura la 16 octombrie 1991 şi a guvernat până pe 18 noiembrie 1992).
- 1993: A murit Teofil Vâlcu, actor român de teatru şi film (n. 1931)Teofil Vâlcu (n. 30 decembrie 1931, satul Hăneşti, judeţul Botoşani - d. 1 octombrie 1993) a fost un actor român. A fost director al Teatrului Naţional din Iaşi în perioada 1972-1979. A fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iaşi.
- 1996, 1/2: A murit Alexandru Andriţoiu, poet, traducător, publicist şi scenarist (n. 1929).
1998 - A intrat în vigoare statutul oficial al “Europol-ului”, organism al politiilor europene cu sediul la Haga
1998 - A fost deschis Institutul Român de Administraţie Publică
- 2004 - Posta Româna a inaugurat Muzeul National Filatelic, situat în incinta Muzeului National de Istorie a României..
- 2006, 1/2: A murit actorul Sandu Sticlaru (n. 1923).
- 2011: A intrat în vigoare noul cod civil (Legea 287 din 17 iulie 2009) şi Legea pentru rea în aplicare a acestuia; noul cod civil înlocuieşte vechiul cod din 1865, adoptat pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza - 1 an
- 2012: La această dată este schimbată conducerea statului San Marino, asigurată de doi căpitani regenţi; schimbarea are loc, în fiecare an, la 1 aprilie, respectiv 1 octombrie (San Marino este cea mai veche republică din Europa, în virtutea Constituţiei republicane din 1263)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text