SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

miercuri, 3 februarie 2016

S-a întâmplat în 3 februarie ....
- 1468: A murit tipograful german Johann Gutenberg.
- 1679: A încetat din viaţă Jan Steen (n.1626), pictor olandez.
- 1735: S-a născut Ignacy Krasicki (m.1801), prelat şi scriitor polonez. Arhiepiscop de Gniezno (1795). Creator al romanului modern polonez (Aventurile lui Nikolai Doswiadczynski, 1776). Celebru prin volumul Fabule şi apologuri (1779).
- 1772: S-a născut Pierre Claude Pajol, general francez (d. 1844)Claude-Pierre Pajol (3 februarie 1772 - 20 martie 1844), conte al Imperiului, a fost un general de cavalerie al epocii războaielor napoleoniene şi om politic francez.
- 1775: S-a născut Louis-François Lejeune, general si pictor francez.Louis-François Lejeune a pictat multe tablouri cu teme istorice foarte apreciate, in special din razboaiele lui Napoleon. Se distinge tabloul cu Bătălia de la Guirando, care a apărut în 1819 şi a avut un mare succes, şi tabloul Bătăliei de la Moscova, capodopera lui.A murit la 29 febr. 1848.
- 1809: S-a născut, la Hamburg, Felix Mendelssohn Bartholdy (m.1847), compozitor, pianist, organist şi dirijor german.
- 1815: A fost fondată, in Elvetia, prima fabrică pentru producţia de brânză, în vederea comercializării
- 1842: S-a născut Sidney Lanier (m.1881), poet, muzician, critic şi romancier american. A publicat romane (Crinii tigraţi), versuri (Simfonia) şi critică literară (Shakespeare şi predecesorii săi) etc.
- 1859: S-a născut Hugo Junkers, celebru constructor german de avioane (d. 1935).
- 1861: S-a născut Matthias Friedwagner, filolog şi folclorist austriac; profesor de filologie romanică la Universitatea din Viena (1898-1900) şi la Universitatea din Cernăuţi, al cărui rector a fost între 1910 şi 1911.
- 1870: A murit (la Budapesta) Emanoil Gojdu, jurist şi om politic, care a reprezentat interesele românilor din Transilvania şi ale comunităţii româneşti din Ungaria; moştenirea sa (imobile în Budapesta şi acţiuni în bănci) a fost lăsată prin testament românilor din Transilvania şi din Ungaria, fiind administrată prin intermediul Fundaţiei ce-i poartă numele, înfiinţata în 1870 (n. 1802).
- 1870: S-a născut Ada Negri (m.1945), poetă şi prozatoare italiană. A publicat lirică pe teme sociale şi civile (Fatalitate, 1892; Furtuni, 1896) şi poezia emoţiilor intime (Maternitate, 1904; Din adânc, 1910; Exil, 1914; Cântecul insulei, 1924). A editat proză autobiografică (Solitarele, 1917) şi romanul Steaua dimineţii (1921).
- 1874: S-a născut Gertrude Stein (m.1946), scriitoare americană stabilită la Paris (1902), a grupat în salonul său pictori şi scriitori, iniţiind o reînnoire a gustului literar american. A publicat romane (Autobiografia lui Alice B. Toklas, 1933), nuvele (Trei vieţi, 1909), eseuri, piese de teatru şi literatură pentru copii.
- 1880, 3/15: Constituirea în mod oficial a Partidului Conservator, prin fuziunea mai multor grupări conservatoare: conservatori-moderaţi, conservatori-democraţi, conservatori-progresişti, junimişti; ca formaţiune politică de sine stătătoare, Partidul Conservator a existat încă din perioada Unirii Principatelor şi a participat la toate evenimentele care au avut loc în perioada modernă din istoria României; încetarea activităţii partidului coincide cu moartea lui Alexandru Marghiloman, în mai 1925, când se hotărăşte fuziunea Partidului Conservator cu Partidul Poporului
- 1887: S-a născut Georg Trakl, poet austriac, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai curentului expresionist timpuriu. Lirica sa fantastico–metaforică este marcată de tristeţe şi melancolie (“Cerul furat”, “Cântecul Bernadettei”, “Steaua celor nenăscuţi”) (d.03.11.1914)
Opera
• Poezii (Gedichte) 1913
• Sebastian în vis (Sebastian in Traum) 1915
• Opera poetică (Die Dichtungen) 1917
În limba română:
• Ich bin der Sterne Presseattaché - 25 de poeme din Georg Trakl, traduse de Ştefan Baciu, ediţie bilingvă, Editura Aldus, 1997.
- 1890: S-a născut fizicianul elveţian Paul Scherrer; a avut o influenţă decisivă în dezvoltarea cercetărilor legate de fisiune şi tehnologia nucleară; membru de onoare străin al Academiei Române (1947) (m. 1969) Paul Scherrer (n. 3 februarie 1890, Herisau, Elveţia – d. 25 septembrie 1969, Zürich, Elveţia) a fost un fizician elveţian, membru de onoare al Academiei Române.A lucrat în domeniul fizicii atomice şi a corpului solid. Împreună cu Debye a elaborat o metodă pentru determinarea structurii solidelor cu ajutorul radiaţiei X.
- 1892: S-a născut Gheorghe I. Brătianu, politician român (d. 1953).
- 1894: S-a născut Norman Percevel Rockwell, desenator, ilustrator şi pictor american (d. 1978) Lucrările sale s-au bucurat şi continuă să se bucure de o deosebită popularitate în Statele Unite ale Americii, unde Rockwell este cunoscut mai ales pentru ilustraţiile sale, devenite faimoase, pentru coperta revistei The Saturday Evening Post, la care a colaborat timp de peste patruzeci de ani.Şi-a împrumutat stilul la realizarea decorurilor folosite în serialul de teatru TV Povestile Magice ale Shelley Duvall.
- 1894: Lansarea, la Bath, Maine-SUA, a primului velier cu corp metalic "Dirigo"
- 1898: S-a născut Alvar Aalto, arhitect finlandez . Hugo Henrik Alvar Aalto, cunoscut mai ales ca Alvar Aalto (n.3 februarie 1898 - d.11 mai 1976), a fost un arhitect finlandez şi un designer de obiecte casnice şi mobilă extrem de influent al secolului 20, uneori numit Părintele modernismului în ţările nordice. Născut în Kuortane, în Marele Ducat al Finlandei, parte a Imperiului rus, Aalto a fost unul din cei mai importanţi arhitecţi (maestru) ai mişcării moderne scandinave în arhitectură şi design, contibuind decisiv la afirmarea identităţii naţionale a unei Finlande suverane.Alvar Aalto a absolvit Institutul Tehnic din Helsinki. Aalto a realizat construcţii şi a designat diferite obiecte care vădesc preocuparea pentru simplitate, ergonomie, respectiv pentru încadrarea estetică, economică şi funcţională în mediu. Aalto a planificat Centrul Cultural şi Palatul Finlandia din Helsinki, opera din Essen şi multe blocuri de locuinţe în Jyväskylä, unde şi-a petrecut mult timp din viaţă. Opera sa cuprinde piese de arhitectură, mobilier şi sticlă, folosite la decorări interioare, respectiv proiecte de design conceptual, pragmatic şi vizionar.
- 1907: S-a născut scriitorul american James Michener (m. 1997)
- 1908, 3/16: Se constituie Partidul Conservator-Democrat, în frunte cu Take Ionescu, formaţiune desprinsă din Partidul Conservator, cu un program politic de centru, ce se pronunţa pentru intensificarea ritmului de modernizare a României
- 1909: S-a născut André Cayatte, regizor francez.. În 1952, primeşte Premiul special al Juriului, la Cannes, pentru filmul "Toţi suntem asasini" (d. 03.02.1989)
-1912: S-a născut, la Dolhasca, jud. Suceava, medicul român Constantin Arseni (m.1994). Membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (1969) şi membru titular al Academiei Române (1994). Între anii 1938 şi 1991 a fost profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti. A creat o şcoală în neuro-chirurgia românească. A efectuat peste 25.000 de operaţii cerebrale. A fost primul în lume care a abordat studiul tumorilor cranio-cerebrale. A publicat numeroase tratate, studii şi articole în domeniul neurochirurgiei.
- 1914: S-a născut compozitorul şi violonistul Florin Dimitriu
- 1921: S-a născut poetul Sergiu Filerot; membru al grupării "Albatros", colaborator, alături de Geo Dumitrescu, Marin Preda, Şt. Popescu ş.a., la placheta colectivă "Sârmă ghimpată", interzisă de cenzura antonesciană (1942); trimis în faţa Curţii Marţiale din Bucureşti sub acuzaţia de defetism, riscă pedeapsa cu moartea, comutată la zece ani de închisoare datorită intervenţiei unor intelectuali antifascişti (dr. Bagdasar, avocatul Avram Bunaciu); eliberat la 23.VIII.1944 (m. 1989)
- 1922: A încetat din viaţă, la Paris, Henri Pouctal (n.1859), actor şi regizor francez. După o bogată experienţă teatrală (actor şi regizor la Teatrul Odéon), începând din 1910 se dedică filmului. El a rămas autorul primei ecranizări a filmului Monte Cristo (1915) şi regizorul care a condus-o pe marea actriţă Sarah Bernhardt în Dama cu camelii (1911).
- 1924: A murit Thomas Woodrow, presedinte SUA, politician reformator în plan intern, care a contribuit fundamental la grăbirea deznodămîntului Primului Război Mondial prin decizia luată asupra participării SUA la operaţiunile militare de partea Antantei (începînd cu anul 1917). Programul său în 14 puncte a pus bazele ordinii mondiale postbelice, chiar dacă în propria ţară a fost criticat aspru şi respins. Angajamentul personal în favoarea păcii depus de cel de-al 28-lea preşedinte american a fost răsplătit în anul 1919 cu decernarea Premiului Nobel pentru Pace (n.28.12.1856)
- 1925: S-a născut, la Brăila, actorul român Ştefan Mihăilescu Braila (m.1996).
- 1925: A murit Oliver Heavside, inginer, matematician şi fizician britanic; a adaptat numerele complexe pentru calculul circuitelor electrice; a inventat metode matematice pentru rezolvarea ecuaţiilor diferenţiale; a reformulat ecuaţiile lui Maxwell şi, independent de Gibbs, a descoperit calculul vectorial (n. 1850)
- 1926: Semnarea, la Berna, a Tratatului de conciliaţiune, de aranjament judiciar şi de arbitraj obligatoriu româno-elveţian (a intrat în vigoare la 27.VIII.1926)
- 1926: S-a născut Tudor George, poet şi traducător (m. 1992)
- 1929: La sala Eforie, are loc premiera filmului "Iancu Jianu" de Horia Igiroşanu, primul din seria dedicată de regizor haiducilor
- 1930: S-a născut pictoriţa britanică Gillian Ayres
- 1932: Conferinţa generală pentru dezarmare de la Geneva, la care participă 63 de state, inclusiv România
- 1935: A murit Hugo Junkers; inventator şi industriaş german; pionier în domeniul construcţiei monoplanelor şi al aparatelor de zbor cu structură în întregime metalică; a proiectat unul dintre primele motoare cu turboreacţie (n. 03.02.1859)
- 1936: A murit preotul Nicolae Ivan, episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului între anii 1921 şi 1936, calitate în care a organizat noua eparhie ortodoxă (n. 1855)
- 1936: S-a născut prozatorul Constantin Virgil Negoiţă.
- 1938: S-a născut, la Suceveni, jud. Galaţi, poeta română Ana Mâşlea (m.1988). Formată în ambianţa Otiliei Cazimir, versurile sale sunt pline de sensibilitate specific feminină. Editorial, a debutat în anul 1969, cu volumul Fructul apei, după care au urmat: Ziua dragostei (1972) şi În aşteptarea zăpezilor (1978).
-1941: S-a născut actorul Ştefan Iordache.
- 1941: S-a născut filosoful Vasile Tonoiu; membru al Academiei Române
Opere
• Idoneismul filosofie a deschiderii, Bucureşti, Editura Politicǎ , 1972.
• Dialectică şi relativism, Bucureşti, Editura Ştiinţificǎ şi Enciclopedicǎ, 1978;
• Dialog filozofic şi filozofie a dialogului, Bucureşti, Editura Ştiinţificǎ, 1997.
• In cautarea unei paradigme a complexitatii, Editura Iri, 1997
• Inţelepciune versus filosofie, Bucureşti, Editura Academiei Române, 2007
• Altfel de proze, seria Filozofie, Editura Paideia, ISBN: 973-596-700-0
- 1944: S-a născut actorul Dan Tufaru (m. 2002).Născut la 3 februarie 1944, Dan Tufaru a absolvit IATC în 1965, afirmându-se curând ca un actor dotat cu farmec şi o mare forţă de comunicare, jucând mai întâi la Teatrul Naţional din Craiova, apoi la Teatrul Giuleşti, din 1976 fără întrerupere la Teatrul de Comedie şi, în ultimii ani, la Teatrul Evreiesc de Stat, încântând spectatorii şi prin numeroasele sale apariţii la televiziune, în drame, comedii şi musicaluri.
- 1944: S-a născut, la Băileşti, jud. Dolj, Petre Anghel, poet şi prozator român..
-1946: S-a născut inginerul Adrian Rusu; lucrări în domeniul microelectronicii, al construcţiei dispozitivelor electronice cu semiconductori şi al circuitelor integrate; membru corespondent al Academiei Române (d. 11 noiembrie 2012)
- 1950: S-a născut actriţa americană de film Morgan Fairchild
- 1954: A murit Ionel Teodoreanu, scriitor (n. 1897).
- 1956: A murit matematicianul francez Émile Borel; contribuţii în domeniul analizei matematice, în topologie şi în teoria probabilităţilor; membru de onoare străin al Academiei Române (1934) (n. 1871)
- 1957: S-a creat, la Bucureşti, Arhiva Naţională de Filme, cu rol însemnat în păstrarea producţiilor cinematografice româneşti.
- 1957: Poetul Ştefan Augustin Doinaş a fost arestat şi condamnat de regimul comunist la un an închisoare sub acuzaţia de „omisiune de denunţ”; a fost eliberat la 5 februarie 1958
- 1958: A avut loc premiera filmului Viaţa nu iartă, în regia lui Iulian Mihu şi Manole Marcus.
- 1962: SUA instituie blocada economică asupra Cubei; preşedintele american John F. Kennedy proclamă un embargo pentru aproape toate schimburile comerciale dintre SUA şi Cuba (la originea crizei cubaneze era declanşarea revoluţiei în urma căreia Fidel Castro preluase puterea, în ianuarie 1959. Cuba va reuşi să depăşească această blocadă comercială datorită susţinerii economice directe din partea URSS.
- 1962: Voiajul inaugural, Havre - New-York, al pachebotului "France" cu 1.958 pasageri la bord
- 1966: Staţia automată sovietică "Luna 9", lansată la 31.01.1966, a realizat prima aselenizare şi a transmis imagini ale suprafeţei lunare
- 1968: A murit fizicianul Traian Gheorghiu; lucrări de fotoelectricitate, spectroscopie şi studii asupra semiconductorilor; membru corespondent al Academiei Române (n.19.II.1887)
- 1984: A fost lansată naveta spaţială americană ChallangeR, a cărei misiune s-a încheiat la 11 februarie .Una dintre misiunile navetei a fost aceea de testare a echipamentului pentru deplasare individuala extravehiculara.
- 1985: A murit Frank Oppenheimer, fizician american (n. 14.08.1912), fratele „parintelui bombei atomice”, Robert Oppenheimer
- 1989: A murit regizorul şi actorul american de film John Cassavetes, cel mai important reprezentant al cinematografului independent de la sfârşitul anilor ’50 (n. 1929). Cassavetas a apărut în multe filme realizate la Hollywood, dar este cel mai cunoscut pentru a fi fost un pionier al filmului independent. Deşi a utilizat cel mai adesea tehnica filmării din mână şi stilul cinematografic cunoscut ca cinema-vérité, filmele sale aveau întotdeauna un scenariu, erau ficţionale şi foloseau actori profesionişti.
- 1994: A murit actriţa Marietta Rareş (n. 1897)
- 1995: Este lansată naveta spaţială "Discovery", pentru o misiune de opt zile. La bord s-a aflat cosmonautul rus Serghei Krikalev, alături de alţi 5 astronauţi americani. A fost prima misiune comună americano-rusă din 1975, cînd a avut loc istorica întîlnire în Cosmos dintre staţia americană "Apollo" şi cea sovietică "Soiuz"
- 1997: A murit scriitorul ceh Bohumil Hrabal (n. 1915)Hrabal a studiat dreptul la Universitatea Carolină din Praga, unde a obţinut şi doctoratul în 1946. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a lucrat la Căile ferate ca muncitor, telegrafist şi impiegat de mişcare. După război, Hrabal a încercat alte câteva profesii: a fost agent de asigurări, comis voiajor, muncitor la „Spojené ocelárny” (Oţelăriile Unite) din Kladno, ambalator de hârtie la întreprinderea pragheză „Sběrné suroviny” (Centrul de colectare a deşeurilor reutilizabile) ş.a.m.d. Mare parte a operei lui Hrabal circulă în mai multe variante: ediţii particulare şi bibliofile, ediţii apărute în samizdat sau în străinătate, ediţii oficiale, publicate în ţară. Cea mai bogată dintre ediţii, „Spisy Bohumila Hrabala” (Bohumil Hrabal, „Scrieri”), cuprinde 19 volume. Cel mai cunoscut roman al său este „Trenuri privite de aproape” (1965) („Ostře sledované vlaky”), transpus în film de regizorul ceh Jiří Menzel. Mai multe opere nu au fost publicate în Cehoslovacia, unde au circulat sub formă de samiszdat, inclusiv „Orăşelul unde timpul s-a oprit în loc” („Městečko kde se zastavil čas”) şi „L-am servit pe regele Angliei” („Obsluhoval jsem anglického krále”). A murit după ce a căzut de la etajul al cincilea al unui spital în timp ce încerca să hrănească porumbeii.
- 2000: A început, la Bruxelles, prima etapă a negocierilor pentru aderarea României la Uniunea Europeană (UE); din cele 31 de capitole ce urmau a fi negociate, s-a început cu cele referitoare la învăţământ, cultură şi audio-vizual (România a devenit membră a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007)
- 2000: A murit poeta Florenţa Albu (n. 1934)Albu este licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti. După un şomaj de 6 ani, funcţionează ca redactor la „Scânteia tineretului”, apoi la „Viaţa românească”, până la pensionare. A debutat cu versuri în „Tânărul scriitor”, iar editorial - cu volumul Fără popas. Austru marchează un punct de cotitură, în lirica poetei făcându-şi apariţia angoasa şi sentimentul singurătăţii. Recitite astăzi, cărţile sale de după 1971, înce¬pând îndeosebi cu Umbră arsă, distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, şi Epitaf apar de-a dreptul curajoase prin subversivitatea lor: denunţări, uneori disimu¬late, alteori directe, de o incisivitate conţinută, dar sarcastică, ale unui ev inuman. Vechea temă a satului şi a familiei este, în Elegiiun pretext pentru fixarea în efigie elegiacă a unui ceremonial dispărut. O Artă poetică XX, din volumul Poem în Utopia, grăieşte definitoriu despre această poetică a discursului liric direct, grav şi agresiv-neliniştitor. Poem în Utopia, Terase, Efectul de seră,Kilometrul unu în cer jalonează discursul liric relevând vacuitatea existenţei, depersonalizarea şi profanarea.
- 2000: A încetat din viaţă, la Bucureşti, Ecaterina Neniţescu-CIorănescu (n.1909), chimistă română, organizatoarea şcolii de chimie farmaceutică. Membru titular al Academiei Române (1974). A funcţionat la Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic din Bucureşti (1962-1977). A contribuit la iniţierea învăţământului românesc de chimie farmaceutică.
- 2005: A murit Ioan Flora, poet de limbă română din Banatul sârbesc şi traducător; a colaborat mai bine de două decenii la cele mai importante reviste literare din România şi din Serbia (n. 1950)
- 2005: A murit biologul american Ernst Mayr, considerat drept "un Darwin al secolului XX"; este cel care, în anii ’40, a realizat sinteza între evoluţionism şi genetică (n. 1904)
- 2009: A murit pictorul Virgil Almăşanu (n. 1926)..
- 2009: Curtea de la Haga a dat castig de cauza Romaniei in procesul cu Ucraina privind platoul continental din Marea Neagra si Insula Serpilor.Curtea a acordat Romaniei 9700 de kilometri patrati de zona economica exclusiva si platou continental, reprezentand 79,34% din totalul suprafetei in disputa. Zona contine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 12 milioane de tone de petrol.
- 2009: Este lansat in spatiu primul satelit iranian.Satelitul Omid, însemnând “Speranta”s-a inscris pe orbita cu ajutorul unei rachete purtatoare Safir-2 si a fost primul lansat de Iran.A ars la revenirea în atmosferă pe 25 aprilie 2009.Lansarea a coincis cu aniversarea a 30 de ani de la revoluţa iraniana şi a fost urmarita de către preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. Manouchehr Mottaki, ministrul de externe, a declarat că satelitul a fost lansat pentru a “satisface nevoile ţării” şi a fost efectuata “pur în scopuri paşnice.”Urmare a acestui eveniment, Iranul devine un nou membru al clubului cosmic, fiind capabil sa trimita în spaţiu proprii săi sateliti artificiali.
Sursa:
https://www.facebook.com/nicolae.uszkai/posts/1080423895322487

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text