SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

luni, 21 noiembrie 2016

AMARILIS CRESTEREA SI INFLORIREA CU SUCCES.

Origine si istorie: Aceasta planta are mai multe denumiri, cea mai cunoscuta fiind de amarilis. Alte denumiri: crin de iarna, steaua cavalerului, etc…
Este originara din America Centrala si de Sud, din Mexic, Brazilia si Peru.
Crin de iarna, Amarilis
Steaua cavalerului, planta bulboasa
Inca din secolul 18-lea, a fost introdusa si cultivata in Europa ca planta de camera decorativa, multi gradinari laudindu-se cu o colectie impresionanta de Amarilis. Aceasta planta este denumita gresit Amaryllis, din punct de vedere botanic si stiintific, au denumirea  de Hippeastrum, genul contine 90 de soiuri si peste 600 de hibrizi, apartinand familiei de plante: Amaryllidaceae. In comert se gaseste cu denumirea de Amarilis.
Vom ramane si noi la denumirea de Amarilis.
Provenind dintr-o zona cu clima calda, aceasta planta necesita iernare in casa, dar poate fi cultivata in exterior pe timpul verii.
Planta cu bulb, produce o tija florala de 60-80 cm inaltime, cu flori mari asemanatoare crinului, de culoare alb, rosu, roz sau combinatie a acestora. Frunzele sunt subtiri alungite, verzi, care la sfarsitul verii in septembrie se usuca, toate substantele nutritive din ele migreaza si se depoziteaza in bulb, fiind necesare plantei in primavara pentru inflorire.
Inflorirea plantei nu este deloc grea, necesitand doar conditii asemanatoare cu cele din natura.
In cateva tari sau infiintat cluburi de gradinari amatori specializati in cultivarea acestei plante, acestea pe langa mentinerea soiurilor actuale, se ocupa si cu hibridizarea de noi soiuri.
Producerea de noi hibrizi se face prin polenizare incrucisata a doua soiuri diferite. Aceasta operatie o poate face oricine, nu necesita operatii deosebite. Trebuie doar multa rabdare.
Cultivare: Bulbii mari, cu diametrul de peste 15 cm, pot fi plantati pentru inflorire. Bulbii mai mici nu vor face flori ele necesitand plantarea in ghivece sau in gradina din primavara pana toamna, in septembrie, pana ating aceasta dimensiune.
Expunere: semiumbra (intre 3 si 6 ore de soare/zi); umbra (sub 3 ore de soare/zi).
Sol: orice tip de sol, cu conditia sa nu fie prea umed. Recomandat a se adauga humus.
Adancimea plantarii: astfel incat 1/3-ime din bulb sa ramana deasupra solului.
Perioada plantarii: noiembrie-ianuarie. Recomandat intre craciun si anul nou, astfel vom avea flori in perioada inceput de februarie pana in aprilie.
Infloreste: februarie-mai.
Inaltime: 60-80 cm.
Ingrijire: Se planteaza la sfarsitul lunii decembrie, in ianuarie-februarie.
Recomandat intre Craciun si Anul Nou.
Se planteaza in ghivece cu circumferinta de cel putin 2 ori latimea bulbului, astfel incat 2/3-imi din bulb sa fie in pamant, cu radacinile in jos.
Se uda o singura data, avand grija ca apa sa patrunda bine tot pamantul.
Atentie ! A nu se lasa apa in farfurioara de sub ghiveci.
Foarte IMPORTANT !!! Urmatoarea udare trebuie efectuata, doar dupa aparitia bobocului. Dupa ce acesta atinge inaltimea de 3-5 cm, putem sa udam din nou. Daca le udam inainte de aparitia bobocului, bulbul va produce mai intai frunze, iar aparitia bobocului floral este intarziata sau poate chiar sa lipseasca cu desavarsire.

In perioada de crestere a bobocilor, temperatura ideala este de 21-25 grade Celsius.
Bobocul va aparea intotdeauna din lateralul bubului, in timp ce frunzele rasar din mijlocul acestuia.
Planta nu are nevoie de lumina in aceasta perioada, poate fi tinuta chiar si sub calorifer, mult mai importanta este temperatura de peste 20 grade Celsius.
Daca dorim ca tija plantei sa creasca, este recomandat  sa le tinem la intuneric sau sa confectionam o caciula, care sa forteze planta sa produca tija inalta. Cand atinge tija florala inaltimea de 25-30 cm, putem sa dam jos caciula si sa le punem la lumina difuza, astfel tijele florale vor creste la 60-70 cm inaltime.
Tija florala este mai scurta, doar daca in perioada de crestere a tijei florale, planta a stat in lumina puternica sau bulbul plantei nu a reusit sa acumuleze nutrientii necesari.
Florile vor apare in medie dupa 7-8 saptamani de plantare, in functie de temperatura camerei.
Dupa trecerea florilor, se tunde tija florala cat mai scurt posibil, fara a ranii frunzele plantei, dupa care se uda regulat pana la mijlocul lunii septembrie.
Cand incepe scoala (15 septembrie) se scot bulbii din pamant, se scutura pamantul de pe radacini, dupa care se lasa bulbii intr-un spatiu bine aerisit, dar ferit de razele soarelui, timp de 2-3 saptamani, pana se usuca usor.
Atentie! Frunzele plantei nu se tund, se lasa pe bulb in aceasta perioada.
Le punem intr-o cutie de carton (ideal sa aibe cateva gauri de aerisire in partea superioara), pe care o inchidem, si le tinem pana la sfarsitul lunii decembrie, intr-un spatiu intunecos si bine aerisit.
La sfarsit de decembrie, inceput de ianuarie, se scot bulbii de amarilis din cutie, se tund frunzele care intre timp sau uscat si se planteaza din nou.
Bulbii de amarilis traiesc in medie intre 8-10 ani.
Inmultirea: se face prin despartirea bulbilor tineri, care apar pe perioada verii. Bulbii tineri se indeparteaza de pe bulbul mama, in septembrie, cand scoatem bulbii din pamant, si se tin in nisip usor umed pana in primavara viitoare, dupa care se planteaza si le crestem pana in septembrie, oferindu-le in aceasta perioada ingrasamant. Daca au crescut destul de mari, vom proceda la fel ca si cu bulbul mama, iar in primavara urmatoare, vom avea plante noi, care vor inflorii.
Sursa:
http://plant-shop.ro/blog/amarilis-cresterea-si-inflorirea-cu-succes/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text