Util 🍏🍍🍉🍇🥝🥑🍗🥩🍲🧂🥚🍚🍱
Regulile de bază ale combinării corecte ale alimentelor sunt:
1. Legumele pot fi combinate cu orice altă grupă de alimente (carne, brânzeturi, nuci, semințe, grăsimi și uleiuri etc) – fibrele alimentare din legume cresc senzația de sațietate așadar nu ezitați să asociați o salată din crudități proaspete cu alimentul pe care îl preferați.
2. Stomacul nu poate digera două alimente concentrate în același timp – alimente concentrate sunt toate alimentele înafară de legume sau fructe. Așadar evitați să combinați două tipuri de proteină la aceeași masă. Spre exemplu carne și brânză sau carne și leguminoase.
3. Fructele se consumă pe stomacul gol - zahărul, fructoza, mierea și dextroza inhibă secreția sucurilor gastrice așadar fructele se consumă fie cu 30 de minute înainte de masă, fie la trei ore după masă. Este de preferat ca dulciurile să fie excluse din alimentație deoarece per se ele sunt combinații incorecte dar dacă nu puteți să le excludeți complet încă de la început, consumați-le la cel puțin două ore după masă, ca o gustare separată.
4. Alimentele grase (unt, untură, uleiuri, slănină etc) nu se combină nici cu proteinele și nici cu alimentele bogate în amidon. Alimentele grase se asociază corect doar cu vegetalele.
5. Este de preferat ca laptele să fie băut gol, fără a fi asociat cu alte alimente. La fel și pepenele.
6. Fructele acide (citrice, mere, fructe de pădure) și cele dulci (banane, pere, mango etc) nu se combină. De asemeni fructele acide se pot combina între ele (spre ex portocale și grapefruit) dar cele dulci trebuie consumate un singur fel odată (spre ex se consumă doar banane)
7. Alimentele bogate în amidon (pâine, cereale, cartofi, orez, paste etc) se combină corect cu leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut etc).
8. Proteinele animale (carne, pește, ouă, brânzeturi) se combină corect cu legumele sărace în amidon (spanac, roșii, castraveți, ardei, broccoli, varză etc). Proteinele animale nu se combină în niciun caz cu alimentele bogate în amidon (ex friptură cu piure sau cartofi prăjiți, pește cu orez etc) și nici cu grăsimile deoarece va rezulta un bol alimentar indigest. Dacă totuși vrei să mănânci proteine combinate cu grăsimi (ex brânză cu smântână), adaugă și o salată. Vegetalele contrabalansează efectul inhibitor pe care îl au grăsimile asupra digestiei proteinelor.
9. Nucile și alunele se consumă separat, necombinate, în cantități mici deoarece sunt alimente foarte calorice.
10. Renunță la a mânca mai multe feluri la o masă. Astfel vei evita combinarea incorectă a grupelor alimentare și vei putea controla mai ușor aportul caloric care nu trebuie să treacă de 400 calorii în cazul femeilor și 500 calorii în cazul bărbaților, la o singură masă.
11. Consumarea a 2.5 litri de lichide zilnic, de preferat apă plată cu un ph cât mai alcalin, ajută la optimizarea digestiei. Sucurile de fructe și legume trebuie tratate ca un alimente, mai degrabă ca o masă separată și nu ca un lichid.
Respectarea acestor reguli de bază ale combinării alimentelor te vor ajuta să îți alcalinizezi modul de a te hrăni, să pierzi kilogramele de grăsime în plus, să fii mai sănătos și sa îți îndeplinești mai ușor obiectivele de fitness.
Sursa
Internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu