SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

joi, 25 martie 2021

 Ziua Cucului


În calendarul ortodox, sărbătoarea Bunei Vestiri este situată în apropierea echinocţiului de primăvară, când sosesc rândunelele şi începe cucul să cânte. De aceea, în Calendarul popular Buna Vestire se mai numește şi Ziua Cucului și este o sărbătoare a bucuriei când se împlinesc numeroase tradiții și obiceiuri. Atunci când cântă pentru prima dată cucul anticipează un eveniment important, pentru persoana care-l aude; de aceea, Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului și cucul cântă până la Sânziene ( 24 iunie) sau până la Sfântul Petru ( 29 iunie).


În ziua Bunei Vestiri se împlinesc tradiții de alungare a energiilor negative

Acest ritual se împlinea în multe zone geografice din țara noastră. De asemenea, în Transilvania se mai practică acest obicei străvechi : Mai ales seara, cine mai păstrează tradiția pregătește câteva obiecte pentru împlinirea ritualului: o oală cu jar, tămâie, clopoţei şi chibrituri. Prima persoană din familie, care se scoală de dimineață , trebuie să iasă din casă, să pună tămâie peste jar şi să înconjoare casa de trei ori; apoi, este bine să afume vitele, pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că împlinirea ritualului are efecte benefice pentru acea gospodărie, deoarece alungă paguba, energiile negative şi bolile din perimetrul acelei case. În același timp, pentru alungarea blestemelor și a gândurilor negative, se afumă anexele casei și lucrurile din gospodărie.


În dimineața Bunei Vestiri nu trebuie să dormim prea mult

Potrivit tradiției, în ziua praznicului nu trebuie să dormim prea mult. Persoana care va dormi până târziu se spune că va fi somnoroasă tot anul, până la viitorul praznic de Buna Vestire. De asemenea, acest praznic cunoscut în tradiția popular și cu numele de Blagoveștenie, trebuie petrecut în deplină armonie. Deseori, s-a constatat că cei care se ceartă în ziua praznicului, pe 25 martie, vor avea numeroase necazuri tot anul.


Credincioșii se pregătesc pentru acest eveniment

Cântecul cucului este aşteptat cu nerăbdare de oameni. Potrivit tradiției, de Buna Vestire, atunci când cucul cânta pentru prima dată în acel an, oamenii îl așteaptă cu nerăbdare și se pregătesc pentru acest eveniment. S-a constatat că profeţia cucului se împlineşte dacă cel care-i ascultă cântecul îndeplineşte următoarele condiții: Persoana trebuie să se îmbrace cu haine de sărbătoare, să aibă bani în buzunar, să nu fie supărată sau flămândă.


Pescarii sunt sfătuiți să împlinească un ritual specific

În ziua praznicului, pescarii nu este bine să hrănească peştii cu mămăligă. Totodată, ei nu trebuie să arunce în apă, în ziua praznicului, mămăligă la peşti, pentru că vor muri toţi peştii care vor mânca din acea mămăligă.


Când se împlinesc profeţiile cucului

Și tradițiile legate de cântecul cucului se împlinesc în această zi: Se spune că, dacă auzi primul cântec : cu-cu din spate sau din partea stângă, este semn rău. De asemenea, dacă auzi cântecul cucului când eşti nemâncat şi fără nici un ban în buzunar este, de asemenea, tot un semn de rău augur. În schimb, ești o persoană norocoasă în acel an și vei avea bucurii dacă eşti îmbrăcat cu haine de sărbătoare şi auzi cântecul cu-cu ce vine din faţa ta . În acelaşi timp, în unele zone rurale, bătrânii respectă tradiţia şi se adresează cucului, pentru a şti cât mai au de trăit: „ Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri? Atunci când cântecul cucului răsună din spatele acelei persoane, care i-a adresat cucului întrebarea, este un răspuns negativ . De aceea, persoana respectivă trăiește moment de nelișiște:”Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!”. În schimb, în această zi, feciorii şi fetele îl întreabă şi ei pe cuc: ”Cucule/ Voinicule!/ Câţi ani îmi vei da / Până mă voi însura (sau mărita). Tăcerea cucului anticipează o veste foarte bună: acea persoană se va căsători în acel an.


Ritual pentru protecția îngerilor

De sute de ani, în Bucovina şi în multe localitîți din Muntenia, femeile împlinesc o tradiție pentru protecția îngerilor păzitori. În ziua praznicului, ele se scoală dis de dimineaţă, fac foc în ogradă şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă. Când apa s-a mai încălzit se lasă în acelaşi vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea. În schimb, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac, cu convingerea că prin împlinirea aceastei tradiţii sporul, norocul şi sănătatea vor poposi în familia respectivă.

Dacă ouă găinile în ziua praznicului, acele ouă nu se pun la clăcit

Pentru protecția casei se mai împlinește o tradiție: dacă ouă, găinile sau orice păsări de curte, acele ouă nu se pun sub cloşcă, pentru că puii născuţi nu vor fi sănătoşi. Mai mult, tradiția spune că puii respectivi vor aduce pagubă în familia respectivă.


De Blagoveştenie este dezlegare la peşte

Chiar dacă suntem în Postul Mare al Sfintelor Paşte, de Blagoveştenie Biserica acordă dezlegare la peşte. Totodată, peştele este un simbol al marelui praznic. De aceea, pentru a fi sănătoşi şi sprinteni ca peştele, este bine să mâncăm peşte în ziua praznicului. Pe 26 martie este prăznuit Arhanghelul Gavriil. Sărbătoarea Bunei Vestiri continuă şi în ziua următoare ( pe 26 martie), când credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, numit Blagovestelnicul. Şi în această zi se mănâncă peşte, iar ritualul este respectat mai ales în Bucovina .


În această zi se adună vreascuri pentru ritualul din Joia Mare

În ziua Bunei Vestiri, femeile din zona rurală adună vreascuri din pădure și le păstrează pentru ritualul din Joia Mare a Paştelui. Atunci, când acel obicei, moştenit de la moşii şi de la strămoşii noştri, se practică într-o casă, se spune că în acea gospodărie se păstrează numai energiile pozitive, iar gospodarii vor fi apăraţi de necazuri tot anul.


Stupii şi vitele se aşează la soare

De Buna Vestire, apicultorii aşează stupii la soare pentru ca aceştia să fie plini de miere. De asemenea, vitele se scot din grajduri şi se lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca animalele de povară din gospodărie să fie sănătoase tot anul.

Sărbătoarea Bunei Vestiri continuă şi în ziua următoare ( pe 26 martie), când credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, numit Blagovestelnicul. Şi în această zi se mănâncă peşte, iar ritualul este respectat mai ales în Bucovina.


https://www.facebook.com/ioan.mercea.92/videos/2654491654829273/


https://ampress.ro/traditii-pe-care-trebuie-sa-le-respecti-de-buna-vestiri-aduc-sanatate-si-impliniri/


Foto: Facebook


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text