Ducele de Edinburg, In Memoriam
Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg.
Consortul Suveranei britanice a încetat din viață în această dimineață la Castelul Windsor.
Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române.
După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburg a fost o figură părintească.
Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație.
Preluat de pe pagina
https://www.facebook.com/164437050270956/posts/3850968441617780/
Printul Philip a murit...
Povestea de dragoste dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip a fost exact ca în basme. Elisabeta a fost nevoită să treacă peste foarte multe obstacole pentru a-l avea alături pe bărbatul vieții ei.
Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip s-au cunoscut încă din copilărie și sunt căsătoriți din 1947. În anul 1926 s-a născut micuța prințesa alintată „Lilibet”, pe numele ei adevărat Elisabeth Alexandra Mary, fiind fiica cea mare a celui de-al doilea fiu al regelui Angliei. Philip s-a născut în anul 1921 și era prinț al Danemarcei și al Greciei, fiind nepotul regelui Greciei. La vârsta de doi ani, unchiul său a fost înlăturat de la tronul Greciei, iar familia sa a fost exilată în Franța.
Elisabeta s-a îndrăgostit iremediabil de Philip la vârsta de doar 13 ani. Poveste debutează în anul 1934. Atunci soarta îi aducea împreună pe cei doi. În ziua aceea, Regele George al IV-lea și Regina Elisabeta, au vizitat Colegiul Naval din Dartmouth. Tânărul ofițer înalt, frumos, cu părul blond, avea vârstă de 18 ani și escortat-o pe prințesă.
Philip al Greciei făcea parte dintr-o familie regală. Cei doi tineri au păstrat legătura prin scrisori. Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că între cei doi este și un anumit grad de rudenie. Elisabeta și Philip sunt ambii stră-stră-strănepoți ai Reginei Victoria.
Însă, diferența dintre cei doi era uriașă. În timp ce Elisabeta făcea parte dintr-o familie înstărită, educată și iubitoare, Philip nu avea o situație materială bună și pierduse legătura cu părinții săi. Familia sa a condus Grecia până la abdicarea unchiului său, Regele Constantin I, după Primul Război Mondial. Întreaga familie a părăsit definitiv Grecia. Mama lui Philip suferea de o boală psihică, iar tatăl său a părăsit-o pentru a trăi în Franța alături de amanta lui. Astfel, micuțul Philp a crescut singur și și-a petrecut timpul prin tot felul de internate.
Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip au trebuit să treacă prin foarte multe obstacole pentru a fi împreună. Regele George al VI-lea își dorea cu totul și cu totul altceva pentru fata lui preferată, micuța Lilibet, și nu l-a plăcut absolut deloc pe Philip. Iar prințul nu doar că nu avea o stabilitate financiară, dar era considerat și puțin „necioplit”.
Cu toate că s-a împotrivit la început, în anul 1947, regele George îi dă acceptul lui Philip de a o cere de soție pe Lilibet. Evenimentul fericit a avut loc în Scoția, iar inelul a fost unul deosebit, fiind creat chiar de prințul Philip. Din acel moment, acesta și-a schimbat viața complet și a renunțat chiar și la titlul său, devenind Philip Mountbatten.
Ulterior, regele George al VI-lea i-a acordat o serie de titluri precum cel de duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron de Greenwich. Un alt obstacol în calea căsătoriei lor au fost chiar banii, deoarece țara se confrunta cu mari probleme după război: raționalizarea alimentelor, iar importurile de petrol, tutun și hârtie erau atent controlate.
Marele eveniment a avut loc până la urmă, iar nunta lor a fost numită „nuntă de austeritate”. Guvernul i-a oferit Prințesei Elisabeta 200 de cupoane pentru haine, care puteau fi folosite pentru a plăti rohia de mireasă. În final, a reușit să poarte o ținută frumoasă, rochia fiind confecționată din mătase ivorie, cusută cu mii de perle mărunte. În timp ce Philip a ales să-și poarte uniforma de ofițer în ziua nunții. Se spune chiar că ar fi purtat șosete cârpite în timpul nunții.
Evenimentul a fost difuzat la radio pentru milioane de ascultători, iar în catedrala Westminster au fost invitate 2500 de persoane, printre care șase regi și șapte regine. Pe Elisabeta și Philip i-a iubit toată lumea și fotografiile lor de la nuntă au făcut înconjurul planetei.
Anul acesta faceau 74 de ani de casatorie...
O viață de om, cam atât putem spune că a durat mariajul celor doi. Secretul? Iubirea și respectul. Povestea celor doi reprezintă una dintre cele mai frumoase şi longevive poveşti de iubire ale acestor vremuri. A început în secolul trecut și se apropie, trebuie să fim realişti, de sfârşitul ei lumesc.
Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip au împreună patru copii: Prințul Charles, Prinț de Wales, Prințesa Anne, Prințesă Regală, Prințul Andrew, Duce de York și Prințul Edward, Conte de Wessex. Un lucru puțin ciudat la mariajul lor a fost faptul că obișnuiau să doarmă în paturi separate.
Acest obicei este destul de des întâlnit la casele regale, unde soţul şi soţia au dormitoare separate. Asta nu înseamnă că cei doi nu au avut parte de momente de intimitate, ci doar atunci când vor să se odihnească, preferă să nu fie deranjaţi de partener.
Sursa
Intenet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu