23 de poieni cu narcise din România
Nicu Zotta va spune povestea unei poienei cu narcise. 🎶🎸🌼
Luna mai este cea în care, pe sute de hectare de poieni, înfloresc narcisele, un covor floral care se întinde cât vezi cu ochii și seamănă cu un paradis natural aproape ireal, o adevărată minune a naturii.
Astfel de poieni se află în mai multe locuri din țară și sunt rezervații naturale, în care florile cu miros îmbătător sunt ocrotite de lege și nu pot fi culese decât în anumite zile, fiind doar o încântare a ochilor.
Poienile cu narcise le veți putea admira în mai multe locuri din România. Iată mai jos o parte dintre ele:
1. Sat Vad, com. Șercaia (BV)- Poiana cu narcise Dumbrava Vadului, cea mai întinsă rezervație botanică( cu statut de monument al naturii) din România.
2. Sat Filia, com. Brăduț (CV)- Poienile cu narcise și bulbuci de munte de la Filia, situate pe Dealul Kut.
3. Bucium (AB)- Poienile cu narcise de la Negrileasa, declarate rezervație botanică. Aici se organizează din doi în doi ani sărbători populare, în luna mai. Este una dintre cele mai vechi sărbători de acest gen din țara noastră.
4. Vlăhița/Căpâlnița (HR)- Poiana cu narcise Dumbrava Harghitei, declarată rezervație botanică, una dintre cele mai întinse din țară. Poiana se află între cele două localități. În mai aici se organizează serbări populare.
5. Sat Posada, oraș Comarnic (PH)- Poiana cu narcise de la Floreni, declarată rezervație botanică.
6. Doba (SM)- poiană cu narcise și lalele pestrițe. Asteaptă încă încadrarea într-o rezervație botanică sau floristică de interes local sau județean.
7. Gurghiu (MS) - în zona adminstrativă a comunei se întâlnesc mai multe poienițe cu narcise și lalele pestrițe. Comună cunoscută pentru rezervațiile forestiere de aici, Pădurile Lăpușna, Brădățel și Mociar și pentru sărbătorile și manifestările folclorice de primăvară.
8. Sat Racâș, com. Hida (SJ)- poiană cu narcise unde se desfasoară anual între 1- 15 iunie o serbare cămpenească numită Sărbătoarea narciselor.
9. Ineu (AR)- Poiana cu narcise de la Rovina.
10. Sat Tecșești, com. Întregalde (AB)- poiană cu narcise in zona numită Piatra Ceții, pe la 1200 de metri. Într-o zona a Cheilor Întregalde se întălnește și floarea de colț, aflată aici la cea mai mica altitudine din țară.
11. Sat Apoița, com. Meteș (AB)- o poiană cu narcise în zona Cheilor și a Pietrelor Ampoiței.
12. Mogoș (AB)- zone cu narcise în jurul localității, care sunt ,,sărbătorite" în mai, printr-un festival folcloric numit Chemarea narciselor.
13. Negrași (AG)- Poiana cu narcise de la Negrași, declarată rezervație botanică.
14. Sat Veneția de Jos, com. Părău (BV)- poiană cu narcise, declarată rezervație naturală floristică.
15. Sat Borlești, com. Pomi (SM)- poieni cu narcise și lalele pestrițe.
16. Sat Șardu, com. Sânpaul ( CJ)- poiană cu narcise.
17. Târgu Jiu (GJ)- Poiana cu narcise de pe Dealul Ciocârlău, declarată monument al naturii.
18. Tinca ( BH)- Poiana cu narcise de la Goroniște, declarată rezervație botanică.
19. Sat Zervești, com. Turnu Ruieni (CS)- Fânațele cu narcise de la Valea Sebeșului, declarată rezervație botanică. Anual în mai are loc o serbare câmpenească numită Sărbătoarea narciselor.
20. Vârghiș (CV)- poiană cu narcise ocrotită de lege. Nu este clar ce fel de rezervație este și nici care este statutul.
21. Sat Tătărești, com. Viile Satu Mare ( SM)- poieni cu narcise și lalele pestrițe.
22. Vișina (DB)- Poiana cu narcise din Lunca Neajlovului.
23. Sat Feneș, oraș Zlatna (AB)- poiană cu narcise, declarată rezervație naturală floristică.
~Sursa : etnocultura~
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu