Sparanghelul, denumit științific asparagus officinalis, aparține familiei crinului. Este originar din Asia, dar era cunoscut și egiptenilor.
Grecii , pe lângă faptul că îl mâncau, îl foloseau la confecționarea coroanelor de nuntă. În timp ce romanii îl asociau cu zeița Venus considerându-l afrodisiac.
Din Asia până în Mediterană, speciile mai robuste și mai gustoase s-au răspândit în Europa continentală. Astăzi sunt cultivate în Belgia, Olanda (sparanghel olandez), Germania și Franța.
Dacă sunt cultivate sub pământ, în absența luminii, dau sparanghel alb.
Soiul violet nu este altceva decât un sparanghel cultivat sub pământ și apoi eliberat în lumina soarelui, astfel încât să acumuleze clorofilă într-un timp scurt.
Iată în linii mari beneficiile consumului de sparanghel:
1.Este agent ani-inflamator și ajută la ușurarea simpotmelor artritei și reumatismului. Datorită naturii sale alcaline este de mare ajutor în curățarea țesuturilor și a mușchilor de reziduuri, fiind recomandat pacienților cu gută.
2.Previne cancerul și cataracta deoarece conține antioxidanți și gluten
3.Ajută la controlarea zahărului din sânge datorită profilului de mineral conținut.
4. Menține nivelul de homocisteină pentru sănătatea cardiacă, fiind bogat în acid folic și folați. O porție de sparanghel suplinește 66% din doza zilnică recomandată și astfel, se previne numărul de atacuri de cord. În plus, acidul folic previne, în cazul femeilor însărcinate, defectele din naștere precum spina bifida.
5. Are efect diuretic – este foarte bogat în potasiu și magneziu. Este util în tratarea artitrei, reumatismului și retenției de apă.
6.Protejează celulele ficatului împotriva toxinelor datorită aminoacizilor și mineralelor conținute.
7.Este eficient în calmarea crampelor menstruale, pentru tractul gastrointestinal și colon. De asemenea tratează depresia și crește rata succesului în cazul chimioterapiei.
8.Detoxifiază organismul, scade colesterolul rău din sânge și stimulează producția de lapte mamar.
9.Previne efectele îmbătrânirii și are calități antifungice și antivirale.
Sursa
Internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu