🌟 La 25 aprilie 1920, la Fălticeni, avea să vină pe lume Sofia Ogrezeanu-Ionescu, prima femeie neurochirug din lume. O femeie de un curaj absolut, Sofia a spart barierele prejudecății vremurilor și a reușit să răzbată într-un domeniu care, până atunci, era dominat de bărbați. În cariera ei de peste 47 de ani, prin mâinile Sofiei Ogrezeanu-Ionescu au trecut sute, sau poate mii, de creiere.
1️⃣. Încă de la vârsta fragedă de 16 ani, în sufletul Sofiei a început să înflorească ideea de a deveni doctor. Bineînțeles, vremurile de atunci erau potrivnice, așa că la început, familia nu a susținut-o. În 1939 însă, după terminarea liceului, Sofia avea să intre la Facultatea de Medicină din București. A avut profesori de renume precum George Emil Palade - specialist în domeniul biologiei celulare ori Alfred Rusescu - pionier ai pediatriei moderne.
2️⃣. Anii Sofiei de studenție au coincis cu cel de-al Doilea Război Mondial. În vacanțele de vară, Ogrezeanu povestea că mergea la spitalele din Fălticeni pentru a îngriji militarii români răniți.
3️⃣. În 1943, datorită muncii depuse, perseverenței în a învața și a calităților ei cu adevărat excepționale, este cooptată în echipa lui Dimitrie Bagdasar - întemeietorul neurochirugiei românești. Astfel, a ajuns să lucreze ca medic pe post de intern la Spitalul nr. 9 din capitală.
4️⃣. Un an mai târziu, a venit întâmplarea care i-a schimbat viața. Cum bombardamentele erau aproape la ordinea zilei, la fel erau și răniții, care de cele mai multe ori erau civili. Așa se face că, într-o zi, un băiețel lovit de bombardamente se prezintă în comă la spital. Cum Bagdasar nu era disponibil, i-a încredințat operația pe creier Sofiei Ogrezeanu - care a fost un adevărat succes. În anul 2005, Federația de Neurochirurgie din Lume a recunoscut că operația executată de Sofia Ogrezeanu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost o premieră absolută pentru o femeie.
5️⃣. După facultate, în 1945, s-a căsătorit cu doctorul și colegul ei Ionel Ionescu. Timp de șapte ani, tânărul cuplu a locuit în spital, unde au asigurat garda permanentă. Mai mult decât atât, timp de 15 ani, aceștia nu au vrut concedii de odihnă. Un sacrificiu suprem pentru binele oamenilor, cum rar ne este întâlnit.
6️⃣. Sofia Ogrezeanu-Ionescu a operat până în anul 1990, fiind forțată a se retrage din pricina unei operații de cataractă. A rămas însă membru al Societății Române în Istoria Medicinei și membru emerit al Academiei de Științe Medicale.
7️⃣. A fost declarată "medic erou" de către Organizația Mondială a Sănătății. Mai mult decât atât, a primit - pentru întreaga ei activitate, "Steaua Republicii" în grad de cavaler în anul 2008 - cea mai înaltă distincție pe care statul român o poate acorda.
8️⃣. "Îmi pare rău că nu mi-am găsit timp să-mi scriu memoriile. Aș fi putut să spun tuturor tinerilor neurochirurgi cum am făcut meseria asta. Aș fi putut să scriu tehnici inedite, folosite ad-hoc în situații imprevizibile și nenumărate întâmplări. Pentru că munca mea din acești 47 de ani ar fi încăput foarte bine în două vieți".
✍ text realizat de Andrei Mihai Drăgulin, fondatorul "Academiei de Cultură"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu