CALENDAR 2021
SĂRBĂTORILE ȘI EXPRESIA LOR POPULARĂ
MAI (FLORAR)
Luna mai este cunoscută sub numele de Florar, Frunzar sau Cireșar. Luna debutează cu sărbătoarea populară de Armindeni (ziua pelinului) – 1 mai. Pelinul înflorește în această lună și este o plantă foarte importantă în terapeutica populară.
Sărbătoarea mare a lunii mai este Paștele (Învierea Domnului) – 2 mai.
Paștele – 2 mai (numele de Paști derivă din limba ebraică, pesah înseamnând trecere). La Paștele creștin, cred oamenii că se deschid cerurile și mormintele, ei considerând că cel ce moare la Paște sau în Săptămâna Luminată, merge neîmpiedicat spre cer. Românii au dedicat Paștelui două alimente; oul pascal, roșit sau decorat, și pasca (pâinea rituală reprezentată de colac, combinată cu brânza).
Apoi începe perioada pascală, în primele zile fiind Săptămâna Luminată – 3/9 mai. Izvorul tămăduirii, se serbează în acest an pe 7 mai. Este o sărbătoare la care se face sfințirea fântânilor și se slujește aghiasma mică, cu rugăciuni speciale de vindecare a bolilor. Se fac și procesiuni religioase la izvoare. În Duminica Tomii – 9 mai, se prăznuiește Paștele blajinilor când se face pomenirea morților la mormânt. În această zi se organizau petreceri câmpenești, iar tineretul reîncepea horele.
O sărbătoare importantă cu dată fixă în mai, este cea a Sfinților Împărați Constantin și Elena - 21 mai, numită în trecut și Constandin Graur, pentru că păsările își învățau puii să zboare în această perioadă. Această zi se ține în popor și pentru apărarea recoltelor.
În luna mai, când apar schimbări bruște ale vremii și ploi cu gheață, se țineau și anumite sărbători populare care aveau puterea să păzească de gheață: Ghermanul – 12 mai (răspunzător de năpasta grindinei) și Oamenii de gheață - 12/15 mai. Această perioadă reprezintă un ciclu de patru zile, când oamenii aveau grijă de câmpurile lor, iar semănatul îl făceau în funcție de această perioadă.
Sursa:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=318731359605039&id=106837214127789
Pictura: Florin Maricica Bejinari
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu