O
biceiul UDATULUI / STROPITULUI - se practică în Ardeal a doua zi de Paște;
după urarea de „Hristos a Înviat” băieții rostesc o scurtă poezie:
*Eu sunt micul grădinar
Cu sticluța-n buzunar
Am auzit că aveți o floare
Și-am venit s-o ud să crească mare*
*Am fost într-o pădure verde,
Am văzut o viorea albastră,
Care stătea să se ofilească.
Îmi dați voie sa o stropesc?*
*Eu sunt micul grădinar
Cu sticluța-n buzunar
Și-am venit la dumneavoastră
Să ud floarea din fereastră*
apoi spun: *Să-ți fie inima curată ca apa și ea să te ferească de orice boală*!
a doua zi fetele se mândresc cu numărul de udători care le-au trecut pragul;
băieții tineri și bărbații merg încă de dimineață să stropească fetele si femeile cu apa sau cu parfum, pentru ca ele să rămână frumoase și proaspete pe tot parcursul anului; în unele zone obiceiul este restrâns doar la tineri.; Inițial băieții mergeau la casele felelor din sat cu găleți pline cu apă de izvor (simbol al purificării), ele ajungând sa fie înlocuite in prezent cu sticluțe cu parfum; după ce sunt stropite, fetele îi răsplătesc pe băieți cu ouă roșii, prăjituri, cozonac și vin;
LEGENDA udatului fetelor:
Se spune că într-o zi o fată creștină mergea la târg să vândă ouă. Pe drum s-a întâlnit cu o fată păgână care dorea să le cumpere și au început să povestească. Din vorbă în vorbă, fata creștină i-a explicat celeilalte despre credința în Dumnezeu, despre binele creștin și a îndemnat-o să se creștineze.
Păgâna i-a replicat că se creștinează numai dacă îi dovedește existența lui Dumnezeu, care să coloreze ouăle în roșu: „Atunci voi crede când ouăle albe pe care mi le-ai vândut se vor face roșii”. Minunea s-a înfăptuit și cele două fete au leșinat de emoție. Niște trecători le-au văzut și le-au stropit cu apă. De la această legendă ar fi rămas obiceiul de udat de Paște.
Sursa
Internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu