Al doilea an "pandemic" cu ceva mai putine restrictii hotaram..de ceva vreme..in functie chiar de..vreme..sa atenuam excesele culinare asumate in prima zi de Pasti cu o alt festin culinar dar sub energia unica a "batranului din Carpati", loc unic in Romania, terapie ce alunga toata instabilitatea ce nu vrea sa se termine...
Si uite-asa, cu mic cu mare atacam Lacul de smarald din complexul coloanelor de bazalt din Racos, loc perfect de start spre cei aproape 10 km ce ne poarta prin poieni deschise, poteci si carari uneori subagvatice si avand mai tot timpul in crestet Craii, Iezer Papusa si intinsul Fagaras cu totii in straie albe, si urmariti mai indeaproape de biserica din Mateias ce parca ne ghida permanent in fiecare pirueta ce-o faceam!
Ajungem rapid la vulcanul stins, unde Netflixul l-a inchiriat pana in Octombrie, si unde din 10 Mai incep filmarile unui western cu un cartier numeros plasat chiar sub vulcan, cu hotel, grajd, bar, toate identificate de deasupra lui, fiind pt putin timp chiar regizorii filmului ce urmeaza la anu sa fie lansat!
Si pas cu pas..ne intoarcem muuuult in timp...dupa vreo 3 ore ajungem
acum mai bine de 900 de ani, cand un micut şi firav lăstar a răsărit plăpând dintr-o ghindă!!Bătrânul gorun a asistat la venirea saşilor în Ardeal, la venirea şi plecarea cavalerilor teutoni, apoi la invaziile popoarelor migratoare. A fost martor la toate războaiele şi răscoalele şi, în tot acest timp, a crescut şi a avut norocul să scape de animale, apoi de toporul oamenilor, de trăznete, vijelii, dăunători. A fost aici atunci când descoperirea Americii era la sute de ani în viitor, când credeam că pământul e centrul universului, sau când România mai avea sute de ani până să devină o ţară. Şi va fi tot aici, la fel de mare şi calm, atunci când noi vom fi istorie....suntem la începutul secolului al XII-lea, iar ”Bătrânul” era pe atunci doar un pui
A vazut coloniștii sași sprijiniți de cavalerii teutoni împânzindu-se în partea sudică a Transilvaniei.... urmează vremuri grele, ”Marea Invazie Mongolă” din 1241-1242 care distruge estul Europei (inclusiv Transilvania)...
apoi treburile se mai liniștesc, sașii din Mercheașa construind în secolul al XIII-lea o biserică..iar în secolele următoare, biserica va fi fortificată..
veacurile au trecut, iar stejarul nostru s-a maturizat..a asistat aici, secole la rând, la sărbătoarea săsească a ”Maialului” cu ritualuri dedicate primăverii!!!!
”Bătrânul Carpaților” este un gorun (Quercus petraea = Quercus sesilliflora), o varietate de stejar. Copacul are 21,3 m înălțime, și ceea ce este mai important, o circumferință a trunchiului de 9,3 m. Vârsta Bătrânului a fost calculată pe baza unei formule englezești care estimează o rată de creștere a circumferinței de 1,072 m într-o sută de ani (la această înălțime a copacului): 9,3 x 1,072 x 100 = 996,96 ani....iar la anu zic ca putem sa serbam varsta aproape de neconceput de...1000 de ani!!!!!
Circumferinta masurata la 1,3 m de sol este de 9,3 m, inaltimea ar fi de 9,3 m cu o coroana frumos rotunjita aproape perfecta, iar pana la inaltimea de 3 m de la pamant prezinta 5 cioturi, urme ale unor ramuri rupte in decursul existentei lui, iar in partea de jos prezinta 4 zone cu scoarta arsa...superficial as zice...probabil urme ale focurilor facute de ciobani de-a lungul secolelor!
Cum sa nu fii emotionat cand ciocnesti un ou rosu, o visinata, caisata si apoi ii si prezinti o surprizica...un mic cenaclu cu Florin si Dragos intetpreti, chiar de ziua lui Andrei Paunescu, caruia ii voi propune o revenire grabnica cu toata echipa de care ne e dor ..taree!
Reactia "batranului" nu s-a lasat acceptata...cateva lacrimi venite din cer le primim cu emotie..si promitandu-i ca revenim foarteeee curand sa ne ofere din nou, ce are el mai bun..energie pozitivaa!!!
Traversand poiana uriasaa cu goruni, "Batranul nostru" isi ascunde lacrimile, iar soarele de Mai pune stapanire pe intreaga zona...si in alte 2 ore ajungem la Castelul Sükösd-Bethlen din Racoș,din mansarda caruia ...cei pasionaţi de istorie şi natură pot se pot bucura de privelisti minunateeeîn locul în care romanii vămuiau ambarcaţiunile care treceau pe Olt.
Si uite-asa am incheiat cu emotie, o zi de sarbatoaree pascala, cu festin culinar, hidratant, Castel, Netflix si "Batranul din Carpati" ce ne duce cu gandul la..Rusalii..cu un weekend prelungit cand un alt "batran"..Parang...ne asteapta si el intr-o vizita de gala!!!!!
Sursa
https://www.facebook.com/100001458920272/posts/4122390417819548/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu