Elvira Godeanu – Marea doamnă a teatrului românesc
La data de 13 mai 1904 se naște, la București, Elvira Godeanu, într-o familie ce avea să se destrame, la puțin timp de la nașterea acesteia. Pe simplul motiv că nou născutul nu era băiat, tatăl Elvirei o părăsește pe mama acesteia, în primul an de viața al copilului. Elvira a declarat adesea faptul că nu a avut ocazia să își vadă vreodată tatăl, considerându-se orfană de tată. Dragostea pe care mama acesteia, Josefina, i-o purta celui ce îi fusese alături până la nașterea Elvirei, a condus chiar la o încercare de suicid din partea acesteia, nereușită însă, tatăl ei fiind cel care a smuls-o în ultima clipă din ștreang.
Frumoasă, talentată, admirată, Elvira Godeanu a avut o viață demnă de un scenariu de film. Copilăria și tinerețea actriței au fost profund marcate de abandonul tatălui. Și-a petrecut copilăria și adolescența la Târgu – Jiu. Împreună cu mama sa, s-a mutat mai târziu în Caracal, unde Josefina a lucrat la un pension. În 1921 s-a mutat la București și s-a înscris la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, secția Artă Dramatică, la clasa lui Constantin Nottara. Elvira Godeanu a debutat după terminarea studiilor la Conservator, când avea vârsta de 21 ani. Era cunoscută ca o admirabilă femeie ce n-a avut niciodată sentimentul invidiei, n-a invidiat nici pentru frumusețe, nici pentru succese, nici pentru bogăție.
Considerată una dintre frumusețile remarcabile ale timpului, Elvira Godeanu a fost căsătorită cu arhitectul Emil Prager, alături de care a trăit o lungă poveste de iubire, întreruptă doar de moartea acestuia, la 96 de ani, pe 1 februarie 1985.. Întotdeauna a spus că cel mai plăcut moment din viața sa a fost căsătoria cu Emil Prager, iar cel mai neplăcut a fost moartea soțului ei ( căruia i se datorează construirea Castelului de Apă din Târgu-Jiu, uzinele hidroelectrice de la Bumbești-Jiu și Novaci și primele lucrări de inginerie din Defileul Jiului).
Generațiile tinere n-au mai avut ocazia să o descopere, să o cunoască pe aceasta minunata „Doamna” a teatrului românesc. Cei de vârsta a treia au văzut-o în „Moartea unui artist” de Horia Lovinescu, în „Vizita bătrânei doamne” de Fr. Durrenmatt sau în „Apus de soare” unde interpreta rolul Doamnei Maria alături de regretatul actor George Calboreanu. A fost „ZOE” din „O scrisoare pierdută”. A dat „viața” nenumăratelor personaje din piesele scrise de Lucian Blaga, G.M.Zamfirescu, Mihail Sorbul, B.P.Hașdeu, etc. Primul mare rol în cariera ei a fost Ducesa Tatiana Petrovna din „Tovarăși”, comedie de J.Deval, minunata „Aime”, Marianne din „Avarul” și Lotte din „Suferințele tânărului Werther”, Cressida din „Troilus și Cressida”, „Dama cu camelii” etc. A jucat alături de mari actori, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, Grigore Vasiliu-Birlic, Aura Buzescu, Cella Dima, Mărioara Voiculescu, Sonia Cluceru, Silvia Dumitrescu Timică. Ca recunoaștere a talentului său, Elvira Godeanu a fost decorată cu „Ordinul Muncii clasa II” și cu „Medalia Muncii clasa II”, printr‑un decret al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, din 19 aprilie 1952.
S-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, în ziua de 3 septembrie 1991 și a fost înmormântată în București. În memoria sa, în vara anului 1993, s-a înființat la Târgu Jiu Teatrul Dramatic «Elvira Godeanu», iar din ianuarie 1997 Fundația «Elvira Godeanu»“.
Ulterior, în anul 2015, trupul artistei a fost reînhumat în Cimitirul Catolic din Târgu- Jiu. Elvira Godeanu are și o stea pe Aleea Personalităților din Târgu Jiu. De asemenea, la Târgu Jiu se desfășoară anual Festivalul Național de Teatru „Zilele Elvira Godeanu”, ajuns în 2017 la cea de-a XVI-a ediție.
Sursa
Internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu