18 mai marchează Ziua Internațională a Muzeelor.
POVEȘTI DE IERI PENTRU MÂINE – zestrea zonelor etnografice ale Bucovinei
"Prieteni dragi, iubitori de frumos și autentic, vă invităm într-o călătorie ilustrată a zonelor etnografice ale Bucovinei. Vă invităm să priviți și să cunoașteți poveștile din lumea fascinantă a portului popular, a ocupațiilor tradiționale, a țesăturilor de interior, a ceramicii, a lemnului tradițional, a obiceiurilor tradiționale, pe zone, fiecare cu particularitățile ei.
În funcție de tipul de relief, de interferențele etnice, de ocupațiile tradiționale dominante, de portul popular, Bucovina are șase subzone etnografice: Suceava, Humor, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Dorna și Fălticeni. Aceste zone se delimiteaza prin particularitațile decorative ale compozițiilor și preferințelor cromatice, regăsite pe costume și țesături, prin ocupațiile și meșteșugurile tradiționale sau prin obiceiurile specifice.
Astăzi vă prezentăm câteva țesături decorative de bază – LĂICERE - din mai multe zone etnografice ale județului Suceava, fiecare cu specificul și particularitatea sa.
În funcție de materia primă folosita, de tehnicile de ornamentare, de motivele preferate: geometrice, florale stilizate, avimorfe sau antropomorfe, de alternarea cromatică, fiecare piesă își are unicitatea și valoarea sa utilitară și estetică.
Azi admirăm LĂICERE din Frătăuții Noi, Măneuți, Costișa, Marginea – zona etnografică Rădăuți, Cajvana – zona etnografică Humor, Dorna Candrenilor – zona etnografică Dorna și zona Suceava."
Sursa:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=340893200967845&id=107993637591137
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu