SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

joi, 13 aprilie 2023

 JOIA MARE- ziua  vopsirii ouălor .

      Povestea oului de Paște...🥚


     Se spune ca încă din timpuri stravechi, oul era daruit ca simbol al echilibrului, fecunditatii, creației, al vieții și reinnoirii naturii.Deși astăzi, asociem ouale roșii cu sărbătoarea Paștelui, tradiția oualor vopsite în culori este foarte veche, mult mai veche decât creștinismul. 

           Surse arheologice și mărturii istorice atestă faptul că, în urmă cu câteva milenii, în China antică exista obiceiul de a face cadouri ouă colorate, în cadrul unor sărbători sezoniere. În ajunul Anului Nou chinezesc, cu ocazia sărbătorii Tsing-ming, care cădea în luna aprilie, vechii chinezi își ofereau unul altuia ouă vopsite. 

           La vechii Persi, în apropierea sărbătorii  de Anul Nou persan, care cădea în ziua echinoxului de primăvară, preoții vopseau ouă pe care le ofereau credincioșilor. În Roma Antică, tinerii vopseau ouăle în roșu și le trimiteau celor dragi, cu ocazia sărbătorii lui Ianus. Vechii slavi aveau și ei obiceiul de a-și dărui ouă roșii la sărbătoarea primăverii. Finlandezii purtau în buzunare ouă roșii, atunci când trăgeau prima brazdă de plug primăvara, iar estonienii mancau ouă în timpul campaniilor agricole.

            Se povestește că ouăle roșii de Paște au devenit simbolul sărbătorii dedicate Invierii Domnului pentru că Maica Domnului, care venise să își plângă fiul răstignit pe cruce, a așezat un coș cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul Iisus a spus atunci: "De acum înainte să faceti și voi ouă roșii și impestritate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am facut și eu astăzi."

            În traditia populară de la noi, oul roșu de Paște ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind aducător de sănătate, frumusețe, putere și spor. Astfel, în dimineața din duminica Paștelui, se obișnuiește mai ales la țară să se spele pe față cu apă neinceputa, în care pun un ou roșu pentru ca să fie sănătoși și frumoși tot anul. Dupay consumarea oualelor, cojile roșii sunt puse în brazde, la arat, pentru ca pamantul să dea rod bun.

           Ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinității primordiale și se face după reguli precise:     Persoana mai în varstay (de obicei bărbatul) ciocneste capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a inviat”, la care se răspunde “Adevărat a inviat”. 

           O altă legendă spune că după ce Iisus a fost răstignit, rabinii farisei au făcut o petrecere. Unul dintre ei a spus că Iisus va învia numai atunci când va învia cocoșul pe care îl mănânca, iar ouale fierte vor deveni roșii.Nici nu și-a terminat de spus cuvintele, că ouale au devenit roșii, iar cocoșul a început să bată din aripi.

O altă legendă spune că, atunci când Isus a fost bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roşii.

            Ouăle erau vopsite în culori vegetale, obținute din diverse legume, și preparate după rețete străvechi, transmise din generație în generație. Plantele folosite erau alese in funcție de momentul recoltarii, de timpul de uscare, dar și de modul în care erau combinate. 

            Culorile folosite pentru colorarea ouălor au o simbolistică aparte:

• Roșu: sânge, soare, foc, dragoste si bucurie de viață

• Negru: statornicie, eternitate

• Galben: lumină, tinerețe, fericire, recoltă, ospitalitate

• Verde: reinnoirea naturii, prospețime, rodnicie, speranță...

• Albastru: cer, sănătate, vitalitate

• Violet: stăpânire de sine, răbdare, dreptate.

În Bucovina, cojile ouălor de Paști, împreună cu alte resturi alimentare, sunt aruncate în râu, pentru ca apa să le poarte la „Blajini” (fiinţe imaginare, incarnari ale copiilor morţi nebotezaţi, al caror loc de vieţuire se află la „capătul lumii”, aproape de Apa Sambetei). În felul acesta, și Blajinii au știre că pentru toţi creștinii a venit Paștele.

        În tradiția populară de la noi, ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează.Dacă animalele din gospodăria omului, sunt benefice în felurite situatii etc. Culoarea roșie este simbol al focului purificator. O credință din Bucovina, consemnată de A. Gorovei, spune că oul roșu este apărător de diavol. Acesta se tot intereseaza dacă oamenii mai fac ouă roșii și umblă cu colinda, căci doar atunci când aceste obiceiuri vor înceta, el va ieși în lume.

         Despre obicceiul încondeierii ouălor, în diferite zone din ţara noastră întâlnim tehnici variate, fie că sunt folosite ouă fierte sau ouă golite de conţinut, ouă din lemn sau alte materiale: există ouă vopsite în relief – în zona Putnei, ouă împodobite cu mărgele – în cea mai mare parte din Bucovina, ouă încondeiate din lemn – în mare parte din Moldova, ouă confecţionate din lut şi decorate – în Harghita.

           Există şi denumiri distincte în funcţie de felul în care este decorat oul, în diferite zone ale României: ouăle într-o singură culoare sunt numite „merişoare” – în Bucovina, iar cele monocrome cu ornamente sunt numite – generic – încondeiate. Ouăle în mai multe culori cu ornamente se numesc „muncite” sau „necăjite”, ori „închistrite” sau „împistrite”.

Să mai spunem că în tradiţia populară ouăle pentru vopsit de Paşte se aleg în miercurea din a patra săptămână de post, care se mai numeşte şi „miercurea Păresimilor“, iar vopsitul ouălor de Paşte se realizează de obicei în Joia Mare sau sâmbăta, însă niciodată în Vinerea Mare. De asemenea, oul se ciocneşte, în prima zi de Paşte, numai cap în cap – adică în vârfurile mai ascuţite, iar primul ou este ciocnit de bărbat care este capul familiei, sau de cei mai în vârstă.


     Sursa Tezaur Românesc




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text