COPII GENIALI CARE AU INTRAT ÎN ISTORIE:
IULIA HASDEU – fiica savantului şi scriitorului BOGDAN PETRICEICU HASDEU, s-a născut la data de 14 noiembrie 1869.
A fost considerată COPILUL GENIAL al culturii ROMÂNE.La vârsta de doi ani, cea alintată „LILICA” vorbea deja limba franceză, iar la împlinirea vârstei de patru ani începuse să scrie.
La vârsta de cinci ani crea nuvele, iar la şapte ani scria naraţiuni precum „MIHAI VODĂ VITEAZUL “ sau poeme precum „DOMNIA lui ŢEPES VODĂ “, sau „OASELOR lui ŢEPES VODĂ “.
Semn al calităţilor sale de excepţie, la vârsta de doar opt ani, în anul 1877, a dat examenul cumulat pentru clasele I-IV, la Şcoala Primară de băieţi nr. 2, sub direcţia lui DEM. DEMETRESCU, iar la 27 septembrie 1877, a primit un „atestat de clasele primare de băieţi“. Tot atunci, IULIA reunea povestirile scrise, parte în franceză, parte în română, în ciclul „ISTORIOARE PENTRU AMICELE MELE şi pentru toate copilele de la 10 până la 20 de ani”.
La vârsta de 11 ani, a scris piesa de teatru, o tragedie în trei acte, „DAMA DE CIRC “, comedia „AMORUL E e SCÂNTEIE ”, piesele de teatru într-un act, în franceză, „ADIEU ET BONNE ARRIVE ” şi „LES ENFANTS NE JUGEANT PAS ”, sau povestirile „TRANDAFIRUL MOŞULUI ” şi „ETOILE ET CELESTE ”.
La 16 ani, în anul 1886, IULIA HASDEU a devenit prima româncă înscrisă la UNIVERSITATEA SORBONA, unde urma să susţină licenţa în FILOSOFIE la FACULTATEA de LITERE din cadrul prestigioasei instituţii de învăţământ. Tot la PARIS, frecventează cursurile de la ÉCOLE DES HAUTES ÉTUDES din PARIS. Tânăra de 16 ani a reuşit să uimească toţi profesorii, studia intens, simţea nevoia să acumuleze cât mai multe cunoştinţe, lua lecţii de pictură şi de canto de la profesori celebri ai vremii, era sănătoasă, puternică, veselă şi glumeaţă.
Avea o minunată voce de soprană, picta, avea un talent deosebit la limbi străine şi era interesată de filosofie. A scris preponderent poezie, dar şi piese de teatru, poveşti şi povestiri. La 29 septembrie 1888, IULIA HASDEU a murit de tuberculoză, la doar 18 ani. Tatăl IULIEI, foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria acesteia, un castel la CÂMPINA, cunoscut sub numele de CASTELUL IULIA HASDEU. Se presupune că atât castelul de la CÂMPINA cât şi cavoul IULIEI de la Cimitirul BELLU au fost construite după indicaţiile „de dincolo” ale copilei, transmise în cadrul unor şedinţe de spiritism.
(Sursa: capital.ro)
Autor: Ciprian Mailat
#BMB #BibliotecaLucianBlaga
📷 Istoria românilor în culori
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu