ISTORIA FELICITARILOR DE CRACIUN
Au trecut 181 de ani de cand a fost vanduta prima felicitare de Crăciun - a fost in data de - 9 decembrie 1843 - la Londra de Sir Henry Cole, director al unui muzeu. Imaginea înfăţişa trei generații ale unei familii care ținea un toast pentru destinatarul felicitării.
Fotografia cu vinul băut împreună cu copilul familiei i-a scandalizat pe englezii conservatori, dar oamenii de rând au fost cuceriţi pe loc: 2050 de felicitări au fost tipărite și vândute în acel an pentru un șiling bucata.
Începând de atunci, miliarde de felicitări de Crăciun au fost trimise în întreaga lume. În România, în perioada interbelică, Familia Regală şi aristocraţii trimiteau cele mai multe felicitări cu ocazia Crăciunului sau a Anului Nou. Iarna anului 1946 a fost ultima, sub regimul comunist, în care s-a mai sărbătorit Crăciunul, după tradiţie.
În ediția din 25 decembrie 1947, a ziarului "Națiunea" apare un personaj total diferit de imaginea clasică a lui Moș Crăciun. Noul „moș" e mai tânăr, atletic, proletar, zâmbitor şi fericit să aducă ceva daruri mai ales copiilor de muncitori. În anii care au urmat, până în 1989, România a fost călăuzită de steaua de pe cerul mare al Moscovei şi doar Mos Gerilă a ajuns pe la noi.
Se pare că totuşi, în România, cele mai multe felicitări de Crăciun au fost trimise în comunism. Ilustratele nu aveau calitatea grafică din zilele noastre, iar mesajul transmis era altul. Urarea de "Crăciun fericit" a fost înlocuită cu "La mulţi ani". Decembrie era luna cadourilor, iar bradul de Crăciun a devenit "pom de iarnă".
Puţini sunt cei care mai trimit astăzi o felicitare către parinţi, o rudă sau un prieten. Prin 2000, felicitările electronice deveniseră o modă. Nu după mulţi ani, şi acest obicei avea să dispară şi să fie înlocuit de un simplu SMS.
Ideea de a trimite felicitări cu ocazia Craciunului a prins şi încă se mai bucură de succes mai ales în America. De altfel, americanii au fost atât de inspiraţi de acest obicei încât au născut şi mai multe poveşti pe care le-au ecranizat chiar cu titlul: "Felicitarea de Crăciun". Cea mai cunoscută versiune este cea din 2006.
O poveste de dragoste care se înfiripă în jurul unei felicitări de Crăciun pe care o necunoscută o trimite unui soldat în timpul războiului din Afganistan. Felicitarea i-a dat putere soldatului să supraviețuiască războiului până când s-a dus să o găsească pe expeditoare.
De multe ori, câteva cuvinte pe o felicitare înseamnă mai mult decât un cadou scump, aşa că o felicitare înfăţişând vreun Moş Crăciun pus pe şotii şterge orice încruntare de pe figurile destinatarilor posomorâţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu