Regret? Nu am niciun regret. Nu pot să am. Fata mea spune "cine nu are un regret?'' Uite, eu nu am! Am trăit şi momente proaste, dar dacă ar fi să le dau un sfat tinerilor le-aş spune să nu regrete niciodată ceea ce au făcut. Să regrete ceea ce nu au făcut.
Minunat a mai spus
Radu Beligan
In Memoriam 😥😥😥
„M-am născut o dată cu România Mare şi sunt ombilical legat de România.” ❤️💛💙
Seniorul teatrului românesc, maestrul Radu Beligan, s-a născut la 14 decembrie 1918, la Galbeni, în apropiere de orașul Roman.
Florin Piersic: "Am găsit o carte de vizită pe care mi-a adresat-o mie în 1974 şi această carte de vizită spunea: «Te-am văzut într-o repetiţie şi mi-ai plăcut extraordinar de mult. Gândesc să-ţi pregătesc un rol care să-ţi aducă bucurie. Nu renunţ la gândul ăsta niciodată». S-a ţinut de cuvânt şi a fost la Paris, a văzut un spectacol cu Alain Delon, care juca rolul pe care îl joc eu în piesa «Străini în noapte» şi a spus: «Piersic ăsta cred că ar fi mai bun decât Delon! El a făcut filme...». Şi a adus piesa, a tradus-o împreună cu Liviu Dorneanu şi mi-a spus: «Vreau s-o joci!».
Gândiţi-vă ce surpriză pentru mine să primesc piesa, să-mi placă, s-o joc de atâta timp cu succes datorită maestrului Radu Beligan! Îi sunt recunoscător pentru grija ce a avut-o pentru mine, pentru primul rol pe care l-am jucat în cinematografie, când el m-a propus să fiu Tănase din scenariul după «Ciulinii Bărăganului» a lui Panait Istrati.
Vă daţi seama? Să vii la Institutul de Teatru să-ţi spună: «Piersic, vezi că asta vreau să joci tu. Eu te-am propus. Eşti excepţional!». Pentru mine era o aripă în plus pe lângă cele două aripi de care încerc şi acum să mă mai ţin în zbor, dar destul de greu.
Îl regret şi-i mulţumesc pentru faptul că m-a iubit, iar el ştia, sunt sigur că ştia, că l-am iubit extraordinar!” Florin Piersic
Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.
A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti.
Radu Beligan, un monstru sacru al cinematografiei romanesti, a fost declarat de Cartea Recordurilor drept cel mai longeviv actor in viata inca activ in cinematografie.
A plecat ... pe 20 iulie 2016.
Sursa
Internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu