Hreanul (Cochlearia Armoracia) este o legumă rădăcinoasă care se folosește adesea drept condiment, dar și medicament, deoarece are numeroase beneficii pentru organism . Hreanul este o plantă perenă, cu frunze verzi bogate în nutrienți și beneficii pentru sănătate. Aceste frunze conțin cantități ridicate de potasiu, calciu, magneziu, sulf și seleniu, dar și o concentrație ridicată de acid ascorbic. Printre beneficiile sale, frunzele de hrean au fost recunoscute pentru proprietățile lor naturiste în ameliorarea durerilor de picioare. Cunoscut și folosit încă din vremuri străvechi cu scop curativ, hreanul se poate administra, sub diferite forme, atât intern, cât și extern. De la hrean se folosesc atât frunzele cât și rădăcina. O sursă bogată de nutrienți, minerale, dar și alți compuși vegetali, consumul de hrean este recomandat cu moderație deoarece are un gust puternic. Rădăcina de hrean poate fi recoltată în anul al doilea de la plantare, primăvara sau toamna, în scop medicinal. Hreanul nu este recomandat în cantități mari, deoarece poate irita sistemul digestiv. De asemenea, nu este recomandat persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale sau ulcer la stomac.
CEAI DE HREAN: 25 de grame de hrean uscat sau 50 de grame de frunze și flori de hrean proaspete se pune în 250ml apa clocotită, după care se lasă la infuzat 5 minute și se strecoară. Ceaiul de hrean se îndulcește cu puțină miere și se consumă pe parcursul zilei și este folosit pentru a ameliora răcelile și problemele de respirație.
TINCTURA DE HREAN: Se dau prin răzătoarea mică rădăcinile de hrean, se pun într-un borcan până se umple o treime și restul se completează cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasă la macerat 8 zile, apoi se strecoară, presând amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumătate de linguriță de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplică pentru tratarea reumatismului, plăgilor (rănilor) necrozate. Aplicarea tincturii este ușor dureroasă, dar foarte eficientă.
TINCTURA ANTIINFLAMATOARE DIN HREAN ȘI PĂPĂDIE: Puneți 10 gr de hrean ras și 20 gr de rădăcină de păpădie uscată într-un borcan, turnați 100 ml de alcool de 70 grade și închideți borcanul. Lăsați la macerat timp de 10 zile, agitând zilnic de 3-4 ori. La sfârșit strecurați și mai lăsați încă 6 zile tinctura la decantat, la frigider. După cele 6 zile se strecoară iarăși atent, având grijă să rămână doar lichidul limpede, care se depozitează în sticluțe mici, de culoare închisă. Se administrează câte 20-30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate în 100ml de apă plată, cu jumătate de oră înainte de masă, timp de 21 de zile. După o pauză de 7 zile, cura se poate relua, la nevoie. Beneficiile acestei tincturi sunt:decongestionează căile respiratorii, stimulează eliminarea în exces a apei din organism,recomandat în cazul dereglărilor glandei tiroide,stimulează funcțiile cardiace, activitatea plămânilor, ficatului și rinichilor,oxigenează sângele,recomandat în curele de slăbire, atenuează reumatismul și artrita. În cazul polipilor uretrali se iau zilnic câte 4 lingurițe de tinctură de hrean, dizolvate în puțină apă.
SIROP DE HREAN: Se dă prin răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă 4 linguri de miere, se amestecă bine și se lasă câteva minute la macerat. Se strecoară, presând conținutul cu un tifon. Se obține siropul crud. Resturile care rămân în tifon se pun la fiert cu puțină apă (cât să le acopere). După fierbere, se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă împreună cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Recomandări: astm, bronșită cronică, afecțiuni ale căilor respiratorii medii și inferioare în general. Pentru guturai și tuse se administrează 5-6 lingurițe pe zi de sirop de hrean, care se înghite încet, permițându-i astfel să acționeze la nivelul gâtului. Suplimentar se face gargară cu tinctură de hrean: 3 lingurițe de tinctură la un sfert de pahar de apă.In cazul bronșitei cronice și acute a astmului se consumă zilnic 3-4 lingurițe de hrean ras, simplu sau în combinație cu morcov dat prin răzătoare. Se mai pot lua și 3 linguri de sirop de hrean pe zi. Pentru menținerea tinereții pielii, se aplică pe obraz seara, înainte de culcare, sirop de hrean, care se ține vreme de 10-15 minute, după care se îndepărtează cu un tampon de vată înmuiat în lapte.
OȚET DE HREAN: Se rade o rădăcină de hrean și se introduce într-o sticlă. Se toarnă deasupra oțet de mere cu miere până ce acesta acoperă hreanul. Se lasă la macerat într-un loc cald, timp de 10 zile. A cest lichid, se utilizează pentru aplicații externe. Este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamării pielii și a seboreei. În cazul tenului palid, ofilit, se aplică cu un tampon de vată cu oțet de hrean.
VIN TONIC DE HREAN: Într-un litru de vin roșu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin răzătoarea fină. Se închide sticla și se lasă să se macereze conținutul vreme de 8-9 zile, după care se filtrează. Se administrează 3-4 linguri din acest vin tonic pentru îmbunătățirea digestiei, pentru stimularea și reglarea activității cardiace, contra anemiei și pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este și un tonic sexual și un afrodiziac foarte bun. În cazul anemiei la adulți, cu câteva minute înainte de masă se iau 3-4 linguri de vin tonic cu hrean. În vederea reglării activității cardiace,se iau 3-4 linguri de vin tonic, înainte de masă, o dată pe zi.
FĂINĂ DE HREAN: Rădăcinile de hrean se taie cubuleţe ca să se usuce. Atunci când sunt uscate se macină cu râşniţa de cafea, obţinându-se un praf alb, cu efecte puternic iritative: făina de hrean, care se foloseşte în obţinerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrată ca atare.
CATAPLASMA CU HREAN: Cataplasmă cu hrean. Se dă hreanul prin răzătoarea mică, după care se înveleşte în tifon şi se pune pe locul afectat. Se ţine până când apare senzaţia de arsură, după care se îndepărtează. Este aplicaţia externă cu efectul cel mai puternic, dar este destul de dură. În cazul durerilor reumatice, articulare,pe zona afectată se aplică o cataplasmă cu hrean crud ras fin atât timp cât nu apare senzația de arsură. O altă variantă ar fi: se pun într-un vas două linguri de făină de hrean şi două linguri de făină de seminţe de in, se adaugă apă şi se amestecă foarte bine, până când se formează o pastă. Această pastă se înveleşte în tifon şi se aplică pe locul afectat vreme de o oră. În cazul sinuzitei, rinitei,se aplică cataplasmă pe zona frunții, atât timp cât este suportată, fără a cauza arsuri. Se recomandă să se facă acest tratament câte patru-cinci zile la rând.
ENERGIZANT PE BAZĂ DE HREAN: Se spală foarte bine 12 ouă, apoi se pun într-un vas, cu coajă cu tot, și se țin timp de 12 ore în suc natural de lămâie (trebuie să le acopere). Se scot ouăle din sucul de lămâie, se sparg și se bat bine, după care se pun din nou în vasul cu suc de lămâie, în care se mai adaugă 1 kg de hrean curățat de coajă și dat pe răzătoare, 1 litru de țuică de casă tare (palincă de prune), 1 kg de miere. Amestecul se ține la macerat într-un borcan, vreme de nouă zile, după care se iau zilnic, după mesele principale, 1-3 linguri.În cazul tuberculozei pulmonare, pneumoniilor recidivante, bronşitelor cronice. Se administrează zilnic, după mesele principale, câte 3-4 lingurițe de energizant cu hrean, acesta nefiind un tratament propriu-zis, ci un ajutor în plus, în lupta cu boala.
SALATĂ DE HREAN: se amestecă hrean ras fin (1-2 linguriţe), măr cu tot cu coajă (2 linguriţe), sfeclă roşie (1-2 linguri) şi morcov (1-2 linguri). Cura se ține minim o lună de zile, fiind recomandată pe perioada iernii și la trecerea de la sezonul rece la cel cald în cazul anemiei.
O altă variantă de salată: se prepară din hrean dat pe răzătoarea mică, la care se adaugă sfeclă roșie, fiartă și dată prin răzătoare, adăugându-se, după gust, sare, oțet, ulei și o linguriță de miere de albine. Amestecul astfel obținut se poate păstra la frigider într-un recipient bine închis timp de două săptămâni. Salata este recomandată tuturor persoanelor care nu se înscriu în categoria de risc, fiind benefică în lupta cu cancerul, celor care suferă de bronșită acută și cronică, anemie la adulți și copii, tuse.
COMPRESE CU FRUNZE DE HREAN: Frunzele proaspete se macină, se amestecă cu o lingură de suc de lămâie și se freacă pe articulații de mai multe ori pe zi. Pentru ameliorarea inflamației, frunzele tinere sunt aplicate pe articulații și se lasă peste noapte. Compresa de frunze de hrean și miere, tocate și amestecate în proporții egale, va ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea inflamației. Pentru calmarea durerilor se folosesc comprese din frunze strivite de hrean verde, peste care se pune ulei. Compresa se leagă pe zona dureroasă. Se mai poate face și un amestec din hrean, făină de grâu și miere de albine care se aplică pe locurile dureroase. Pentru durerile de cap, se folosesc compresele cu frunze strivite de hrean verde, care se aplică pe frunte.
BĂI DE PICIOARE CU FRUNZE DE HREAN: Persoanele care se confruntă de mult timp cu dureri de picioare, dureri de genunchi sau dureri de oase sau articulații în general, pot încerca băile de picioare cu hrean.Frunzele proaspăt culese se fierb 20 de minute în apă. Se stă cu picioarele dureroase în ceaiul fierbinte minim 30 de minute. Are efecte detoxifiante și stimulatoare asupra circulației.
HREAN LA BORCAN : Se curăță 1 kg de hrean și apoi se dă prin răzătoare. Se amestecă hreanul ras cu lichidul format din 1,5 linguri de sare și 150ml oțet de mere. Se pune amestecul de hrean în borcane sterilizate.Savurează hreanul ras alături de mâncărurile tale favorite.
SĂ VĂ FIE DE FOLOS!
Sursa
Internet



.jpg)






















Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu