Bună dimineața dragii mei și un aprilie cu mai multe reușite bucurii și sănătate🥰🥰🥰
Aprilie
de Elena Malec
alunecă de pe buza ierbii roua
se îneacă in aburul pământului dezgheţat
în zori Dumnezeu a plecat
să semene câmpul cu soare
aici
vor răsări inimi de păsări călătoare
ce poartă dorul în zări
ca pe-un curcubeu
în irisul umed se scaldă
zborul lor şi-al meu.
Luna aprilie în calendarul popular
In calendarul popular romanesc, luna aprilie vine dupa luna lui Martisor, fiind cunoscuta ca Prier – nume care vine, la fel ca si mai domesticul Aprilie, de la stramosii romani.
„Aperire” inseamna in latina a deschide, a sparge, a se arata – anotimpul care deschide portile primaverii, lasand-o sa „sparga” pamantul si cerul, sa izbucneasca in toata splendoarea ei de miresme si de culori. In sfarsit, iarna a fost invinsa, alungata in pestere. Bucurosi de soare si flori, de intoarcerea pasarilor la cuiburi si de ramurile inverzite ale padurilor, sufletul chinuit al bietilor pamanteni se deschide si el spre lumina, sparge lacatele in care e sechestrat si indrazneste mai mult.
Nu-i de mirare ca pe 1 Aprilie, tot mapamondul celebreaza ziua internationala a pacalelilor, ziua farselor nevinoate, pe care nu te poti supara. Gluma e semnulsufletului usor, fericit sa se dezmorteasca la soare. Un ragaz, inainte ca muncile primaverii sa porneasca cu adevarat.
In Aprilie, se continua araturile si semnaturile incepute in Martie, se tund oile inainte de plecarea la pasunat, se repara patrucrile si stanile, se pun rasadurile si plantele in pamant.
Dar Aprilie e si luna purificarii, luna Postului Pastelor, pregergator celei mai mari sarbatori a crestinatatii: magica Inviere a lui Iisus. Sa nu uitam nici de sfanta sarbatoare de Florii (Intrarea Domnului in Ierusalim), ce are loc intotdeauna cu o saptamana inainte de Paste.
Paresimile, dupa numele ei popular, este luna purificarii sufletesti si trupesti, cu albiturile scoase afara, la soare, cu ferestrele caselor larg deschise, sa intre in ele aerul si lumina.
Zbor petale de malin,
Zbor in vant,
Primavara aducand,
Pe pamant.
Afara-i cald si e frumos
Ca-i april,
Langa plug sta adormit
Un copil.
In aceasta luna are loc si Hora ielelor. Pe unde joaca ele, iarba se topeste, apoi rasare din nou, insa se spune ca nu o mai pasc vitele. Ielele sunt descrise ca fiind niste fapturi fabuloase, ce poseda puteri magice, fiind extrem de seducatoare. In majoritatea cazurilor, ielele isi fac aparitia noaptea, la lumina lunii si se rotesc in hora, in locuri retrase.
Tot in acesta luna mai e Sangeorzul Vacilor si San’Georgiu (Sf. Gheorghe). In ziua de Sangeorzul Vacilor se deschis cerurile si pamantul. Acum se pun pomi verzi inaintea caselor si se impodobesc usile grajdurilor cu ele. Noapte, cand cerurile se deschid, toti pomii primesc putere sa infloreasca, dar tot atunci vrajitoarele navalesc pe pamant, iau mana vitelor, a campului, ii transforma pe oameni in cai. Toate ritualurile care se practica sunt menite sa apere bunul gospodariei de vraji. De Sfantul Gheorghe pe 23 aprilie, se zice ca primavara vine definitiv. Se practica ritualuri legate de rodul de peste an: feciorii fac alaiuri ce merg prin sate si primul dintre ei care iese cu plugul e udat cu apa ori aruncat cu rau. De aici obiceiul stropitului. Pana nu rasare soarele, oamenii se scalda pentru prima data intr-o apa curgatoarele, iar fetele se spala pe fata cu roua, se uda intre ele ca sa nu se transforme in strigoaice, se bat cu urzici, sa fie aprige.
O primavata frumoasa tuturor!
Text:Facebook
Foto: Cătălin Urdoi
Foto:Facebook
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu