SÂMBĂTA TOMII ȘI FRĂȚIILE DE CRUCE
În Săptămâna Luminată au loc mult așteptatelor Frății de cruce, jurăminte juvenile făcute într-un cadru ritual solemn, care marchează despărțirea de copilărie și trecerea într-o altă etapă a vieții. Înfârtățirea se poate face „pe pâine”, „pe sânge”, „pe cruce”, „pe datul mâinii” sau „pe păr”.
Tinerii, fete și băieți, își fac cununi, schimbă ouă roșii între ei, înconjoară pomul înflorit într-un parcurs circular, magic, apoi se prind fârtați/frați/veri/surate/mătcuțe până la moarte. Este un legământ foarte puternic, respectat cu sfințenie. „Fraţii de cruce sunt doi prieteni foarte intimi, gata să sară în foc şi în apă unul pentru altul. Deviza fârtaţilor este iubirea până la moarte. Nu se ceartă şi nu se trădează, fie chiar moarte de om; un frate de cruce valorează mai mult decât un frate bun, tainele lor nimănui nu şi le spun.” (Em. Elefterescu, 1924)
Sâmbăta Tomii -prima din ciclul celor nouă Sâmbete Interzise- și Duminica Tomii, -numită și Paștile Mic sau Paștile Morților- reprezintă un fel de „zile ecou” ale sărbătorii pascale în lumea de dincolo. Sunt zile de pomenire, în care se împart ofrande pentru morții uitați.
Foto - Adolphe Chevallier
Preluat de la Iulia Gorneanu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu