DESPRE BRASOV....
BRAȘOVUL a fost infiintat de catre CAVALERII TEUTONI in anul 1211?
-Conform Enciclopediei Britanice, orasul este mentionat pentru prima data sub numele de BRAȘOV in documente in anul 1251
-Prima fabrica (sau “moara”, popular) de hartie din ROMÂNIA a fost infiintata la BRAȘOV?
- Evenimentul a avut loc in anul 1546 la 13 ani dupa ce JOHANNES HONTERUS infiintase si o tipografie in oras. Totusi, prima fabrica de hartie de pe teritoriul actual al ROMÂNIEI a fost infiintata la SIBIU in 1534 insa, in acea vreme, SIBIUL nu era un oras romanesc.
-Dupa catastrofalul incendiu din 21 aprilie 1689, autoritatile au interzis constructiile din lemn? Aspectul actual al orasului se datoreaza, in mare parte, cel putin in vatra veche a BRAȘOVULUI, acestei interdictii.
-Termenul “brasoava”, sinonim cu minciuna, provine de la obiceiul negustorilor brasoveni de a-si lauda exagerat produsele? Mai exista si termenul “brasoveneste” care are aceleasi semnificatii: “Imi vorbesti brasoveneste, spui numai minciuni/brasoave.”
-In 1850 romanii constituiau o minoritate in BRAȘOV? Majoritari erau germanii (sasii), cu 40.8%, urmati de romani cu 40% si de maghiari cu 13.4%. Proportiile s-au schimbat insa la recensamantul din 1930 iar maghiarii au devenit majoritari (cu 34%), urmati de romani (cu 31,7%) si de germani (31,2%). Recensamantul din 2002 semnaleaza exodul masiv al sasilor care ajung la doar 1.717 de reprezentanti (0.60% din populatie)
-In 1477 este terminata BISERICA NEAGRĂ. Din cauza lipsei fondurilor, cel de-al doilea turn al bisericii nu va mai fi construit niciodată.
BISERICA NEAGRĂ este cea mai mare biserică gotică din TRANSILVANIA şi, după cum afirmă unii istorici, cel mai mare edificiu religios între VIENA şi ISTANBUL; inăuntrul ei se află una dintre cele mai mari orgi din EUROPA;
-În PIAŢA SFATULUI cândva a existat STÂLPUL INFAMIEI, unde au fost judecate vrăjitoarele şi se aplicau public pedepse corporale vinovaţilor de diferite fapte;
-Cele mai vechi forme de civilizaţie de pe muntele TÂMPA datează din vremea dacilor;
-Rezervația NATURALĂ TÂMPA este singura din lume aflată în centrul unui oraș;
Pe aleea de sub TÎMPA, printre băncile de lemn, se găsește şi o bancă mică, săpată în piatră. Se spune că această stâncă s-a prăvălit din înălțime, îngropând sub ea doi amanți care stăteau îmbrățișați în acel loc. Acest lucru este atestat documentar, în 1817, precum și numele ANEI MARIA care a fost omorâtă de pietroi;
-Poiana BRAŞOV a fost din vechi timpuri destinația drumețiilor și a practicării sporturilor de iarnă;
În 1906 în Poiană a avut loc primul concurs de schi;
În 1951, la Poiana BRAȘOV, au loc Jocurile Mondiale Universitare de iarnă;
-Intre 8 septembrie 1950 si 24 decembrie 1960 s-a numit ORAȘUL STALIN, dupa Iosif VISSARIONOVICI STALIN, si a fost capitala regiunii cu acelasi nume. A fost declarat municipiu la 17 februarie 1968.
-Prima editie a Festivalului International CERBUL de AUR a avut loc in anul 1968. Organizat pentru a imbunatati imaginea ROMÂNIEI comuniste peste hotare, festivalul nu a avut insa o viata lunga fiind desfiintat de NICOLAE CEAUȘESCU in 1972.
- La editia din 1969 a aparticipat si JULIO IGLESIAS, care insa nu a obtinut niciun premiu, iar LUMINIȚA DOBRESCU a fost primul artist roman care a castigat CERBUL.
Sursa
internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu