Stela Furcovici | Moartea stupidă a actriței din “Ecaterina Teodoroiu”
Stela Furcovici s-a născut pe 17 ianuarie 1954 la Turda și, după ce a absolvit Liceul Mihai Viteazul din oraș, a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind repartizată la clasa profesorului Dem Rădulescu.
După primul an de studenție, Stela a fost exmatriculată din facultate din cauza absențelor de la orele de pregătire militară (PTAP).
Tânăra s-a întors în orașul natal, a debutat pe scena Teatrului Municipal în rolul Caterinei din drama “Citadela sfărâmată”, piesa scrisă de Horia Lovinescu în 1955. Din 1974 până în 1989 Stela a fost distribuită în 21 de premiere la Teatrul de Stat din Turda, dar a jucat și pe scenele teatrelor din Baia Mare și din Sibiu. Actrița a fost distribuită în trei filme românești, ”Ecaterina Teodoroiu”, în 1978, “Iancu Jianu zapciul” și “Iancu Jianu haiducul”, ambele produse în 1981, dar rolul din “Ecaterina Teodoroiu”, film regizat de Dinu Cocea, a fost cel care i-a adus celebritatea. Pentru a o întruchipa pe eroina de la Jiu au concurat la preselecție 30-40 de actrițe tinere printre care Aimée Iacobescu, Irina Petrescu și Violeta Andrei, dar Dinu Cocea o remarcase pe Stela Furcovici, care era pe atunci actriță la Teatrul Municipal din Turda.
Actrița spunea în 1978, la scurt timp după apariția peliculei: “Debutul meu se leagă — atât în teatru, cât și în film – de Sibiu, unde am jucat în 1974—1975, apoi, doi ani, la Teatrul din Baia Mare, iar din 1977 sunt la Teatrul din Turda.
Rep.: Ar fi interesant să ne spuneţi, Stela Furcovici, cum aţi devenit “Ecaterina Teodoroiu”?
S.F.: Simplu şi greu. Simplu am spus gândindu-mă la nişte împrejurări favonabile mie — dădusem nişte teste la Institutuil de psihologie, iar regizorul Dinu Cocea a apelat la acest institut pentru recrutarea unor posibile interprete. Am fost selecţionată din aproape 190 de concurente. Greul abia după aceea a început… A trebuit să pătrund bine personajul, pentru a-l feri — şi cred că am reuşit aceasta şi datorită scenariului lui Mihai Opriş şi Vasile Chiriţă — de grandilocvenţă şi didacticism. Am studiat săptămâni în şir documente referitoare la eroină aflate în arhive. Mai trebuia să intuiesc eu, cu temperamentul ardelencei domoale, reacţiile unui temperament de olteancă energică, bătăioasă. De asemenea, vreau să vă spun că în timpul filmărilor la Tg. Jiu am primit o scrisoare de la un locotenent în rezervă care luptase în Primul Război Mondial, o cunoscuse pe eroină şi mi-a trimis unele documente de pe front în legătură cu ea.
Rep.: Ce spuneţi de faptul că realizatorii filmului — mă refer la scenarişti, regizor — sunt bărbaţi, în condiţiile în care în cinematografia noastră există un număr impresionant de cineaste?
S.F.: Îmi amintesc prin câte am trecut pentru realizarea scenelor cu instrucţia soldatului Teodoroiu…”
*** Tribuna Sibiului, 1978
“Actrița de la Teatrul din Turda se dovedeşte a fi o autentică revelaţie în abordarea unui rol dificil. Păstrând candorile vârstei, trecând prin grele momente cu un curaj nesofisticat, actriţa desăvârşeşte prin firesc şi fină intuiţie a datelor personalităţii eroinei un autentic exemplu de dăruire umană, de abnegaţie şi demnitate”, scria despre ea criticul de film Călin Stănculescu.
Pelicula a fost vizionată de 3.429.842 de spectatori în cinematografele românești, alături de Stela Furcovici fiind distribuiți în film Ion Lupu, Ion Caramitru, Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Mihai Mereuță și Florina Cercel. În cele două filme care au urmat, regizate tot de regretatul regizor Dinu Cocea, actrița a jucat alături de Adrian Pintea și a interpretat rolul Ionicăi, iubita lui Iancu Jianu.
Pe 30 noiembrie 2000, actrița a fost implicată într-un accident de circulație pe o stradă din Turda. În timp ce traversa neregulamentar, se pare că eșarfa pe care o purta la gât s-a înfășurat de oglinda unui autoturism Dacia 1300, iar ea a căzut la pământ și a suferit o fractură craniană. Stela Furcovici, care avea doar 46 de ani, a murit câteva ore mai târziu la Spitalul Municipal Turda și a fost înmormântată la Cimitirul Ortodox Turda Veche.
Sursa
Internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu