Ileana Sararoiu, nascuta Elena Sararoiu, era si este recunoscuta pentru frumusetea cantecelor si a modului in care a reusit sa transmita mesajul pieselor catre oameni.
Maria Tanase, Maria Lataretu si Ileana Sararoiu alcatuiesc trioul etern al muzicii populare romanesti. Se spune ca aceste trei interprete nu vor putea fi egalate niciodata.
Ileana Sararoiu este o legenda, atat la propriu cat si la figurat. Este o legenda a muzicii populare, dar si o legenda prin prisma mortii sale.
Copilaria i-a fost marcata de lipsurile financiare. In familia lui Vasile si a Joitei Sararoiu nu exista alta bogatie decat cea sufleteasca, iar scoala trebuia sa asigure o meserie sigura.
Dintre cei patru frati, doar Ileana a fost o fire artistica. I-a placut cantul popular de mica, asa ca satenii o vedeau deseori pe scena Caminului Cultural.
La 14 ani, Ileana Sararoiu incepea sa scoata capul in lume. Intai la Targoviste, unde debuteaza la Casa de Cultura si-si incheie studiile la Scoala populara de Arta.
Apoi ia drumul Bucurestiului, orasul in care o voce ca a ei nu putea fi trecuta cu vederea.
Aici, la sugestia lui Harry Negrin, Ileana Sararoiu ajunge la Teatrul `Ion Vasilescu`.
Activeaza apoi in cadrul Ansamblului de cantece si dansuri al D.G.S.M. si Ansamblului Aviatiei, iar din anul 1964 la Ansamblul `Ciocarlia`. A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Romane.
Face prima imprimare in 1964, la Radio Bucuresti, iar in 1966 lanseaza primul disc la casa de discuri Electrecord.
Iubita si adorata de artisti si de oamenii simpli, deopotriva, Ileana Saraoiu sustine numereoase turnee in tara si in strainatate.
Toti interpretii de muzica populara o iau drept exemplu si au doar cuvinte de lauda la adresa ei.
Totusi, legenda Ileana Sararoiu ascunde si aspecte mai putin cunoscte publicului larg, despre care multi vorbesc, dar nimeni nu confirma.
Ileana Saraoiu suferea inca din tinerete de anevrism cerebral si avea dureri groaznice de cap. O operatie facuta la timp i-ar fi putut prelungi viata, insa artista s-a ferit sa ajunga la bisturiu.
Isi sfida moartea cantand.
Se spune ca Ileana Sararoiu era obsedata de felul in care arata si ca urma tot felul de cure drastice de slabire, iar cand era obosita, consuma cantitati impresionante de cafea ca sa poata ramane treaza.
Nu se stie daca aceste vorbe sunt adevarate sau lumea le-a inventat ca sa faca din Ileana Sararoiu un mit.
Cert este ca Ileana Sararoiu stia sa asculte pe oricine si sa dea un sfat bun. Regretatul Ion Dolanescu spunea despre Ileana ca era o femeie dinamica, ambitioasa si constienta de talentul cu care a fost inzestrata.
La randul ei, cantareata Aneta Stan si-o amintea pe Ileana Sararoiu ca fiind o femeie frumoasa, atragatoare, careia ii placea sa fie admirata.
Legenda Ilenei Sararoiu a prins contur abia dupa moartea ei, la 12 mai 1979.
Benone Sinulescu fusese invitat sa cante la o nunta in Calarasi, dar din cauza programului incarcat a fost nevoit sa refuze.
In schimb, le-a sugerat mirilor sa o cheme pe Ileana Sararoiu, ceea ce s-a si intamplat.
Ileana Sararoiu canta pe scena, la nunta, cand, deodata, s-a prabusit la pamant. A fost transportata la morga orasului, unde i s-a facut autopsia. Apoi a fost adusa la Capela Cimitirului Sfanta Vineri din Bucuresti si a fost ingropata in mare graba in cimitir.
La o saptamana dupa inmormantare, fratele Ilenei Sararoiu a deshumat-o, intrucat mormantul ei se afla la cativa pasi de veceul public.
Dorind un loc de vecie cumsecade pentru Ileana Sararoiu, fratele acesteia a mutat-o in alt mormant.
Disparitia prea brusca si misterul deshumarii la citeva zile de la deces au fost motive suficient de bune pentru a tese o poveste incredibila.
Se spune ca la deshumare, Ileana Sararoiu a fost gasita rasucita in sicriu si cu parul smuls. Astfel au concluzionat unii ca artista a fost inmormantata de vie, desi era in moarte clinica.
Apropiatii Ilenei Sararoiu dezmint legenda mortii clinice, intrucat artista a fost imbalsamata cu formol si i se facuse autopsie.
Nu ar fi fost posibil ca in trupul interpretei sa mai fi palpait vreun strop de viata, dupa autopsie si imbalsamare cu formol. Cauza decesului, stabilita de medicul legist: accident vascular cerebral.
In graba organizarii celor crestinesti, li s-a spus groparilor ca mormintul sa fie cit mai aproape de intrarea in cimitir.
Nimeni nu si-a dat seama atunci ca, astfel, Ileana va avea locul de veci exact langa... wc. Acesta este motivul pentru care familia a cerut deshumarea, nicidecum supozitia conform careia femeia nu ar fi murit `de tot`.
Unii spun ca o cumnata a lui Ceausescu ar fi miscat rotitele birocratice, altii ca Europa Libera ar fi luat pozitie fata de alegerea locului de veci de langa wc.
Fratele Ilenei Sararoiu a precizat, intr-un interviu, ca nu stie de unde a pornit zvonul ca artista a fost ingropata de vie, pentru ca dupa deshumare capacul sicriului nu a fost deschis, ci a fost introdus in alt mormant exact asa cum fusese scos. Prin urmare, nimeni nu a putut vedea cum arata Ileana Sararoiu dupa inmormantare.
Ileana Sararoiu nu a fost rasfatata cu premii, dar a ramas in memoria colegilor si a publicului drept `Regina neincoronata a cintecului de circiuma`, indiferent daca acesta insemna muzica populara, romanta, muzica usoara romaneasca sau internationala. De asemenea, i se spunea si `Crizantema de aur` a muzicii romanesti.
L.G.
Sursa:
http://www.bestmusic.ro/ileana-sararoiu/biografie-ileana-sararoiu/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu