Condorul andin, gigantul care zboară ore în șir fără să dea din aripi
15 iulie 2020
În pofida dimensiunilor lor impresionante – un exemplar cântărește aproximativ 16 kilograme și are anvergura aripilor de 3.3 metri -, condorii andini pot zbura ore în șir fără să dea din aripi.
Așa cum era de așteptat dată fiind greutatea lor, pentru aceste păsări, cea mai dificilă parte a zborului este decolarea. Însă, odată ridicați de la sol, condorii andini (Vultur gryphus) își petrec 99% din timp planând pe curenții de aer, potrivit unei cercetări recente.
Oamenii de știință au atașat dispozitive de urmărire de opt condori andini tineri și au colectat date privind zborul acestora. Astfel, au aflat că păsările au petrecut dând din aripi doar în 1% din cele 250 de ore de zbor monitorizate.
De asemenea, o mare parte din acest procent a fost înregistrată în timpul decolării.
„Acest fenomen a fost descoperit la toate exemplarele, un lucru notabil, având în vedere că nicio pasăre nu era adultă. Așadar, chiar și condorii andini mai neexperimentați pot zbura ore în șir fără a da din aripi”, au scris autorii studiului.
Unul dintre condorii monitorizați a zburat mai mult de 5 ore fără să dea din aripi nici măcar o dată. A parcurs 160 de kilometri folosind doar curenții de aer.
Păsările care planează cel mai mult sunt, de obicei, cele mai mari, deoarece au nevoie de foarte multă energie pentru a zbura.
Speciile de dimensiuni mai mici, precum pasărea colibri, dau din aripi cu o frecvență foarte ridicată, în timp ce albatrosul, de exemplu, petrece între 1.2% și 14.50% din timp dând din aripi.
Condorul andin face și mai puțin efort. De exemplu, într-o călătorie de 50 de minute, condorii tineri cheltuiesc aproape aceeași cantitate de energie planând, în ascensiune și dând ocazional din aripi ca și în timpul decolării.
„Capacitatea condorului andin de a folosi curenții de aer este esențială pentru stilul de viață necrofag, care necesită multe ore de zbor și supraveghere pentru a detecta hrana”, a declarat pentru The Guardian biologul Sergio Lambertucci, de la Universitatea Națională Comahue din Argentina, coautor al studiului.
Sursa
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02wAJKd8PTY57ch9XVWYPvM8svCoH5pgaBF5FTKv67iM5XaNp7EjTe8fxMmahEzzGgl&id=100002729930235
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu