Ziua bună să vă fie!
“Ai băut apă astăzi?”… cam aceasta ar trebui să fie întrebarea pe care să ne-o punem in fiecare zi, nu contează ce zi, ce anotimp este!
Pentru că primesc foarte des întrebări de genul:
”Când să beau apă?”
“Câtă apă să beau pe zi?”
sau “Nu-mi place apa, nu pot să beau apă!”
“Nu am băut apă suficientă astăzi !” Ce înseamnă “suficient”, “ mult/ puțin “ când vine vorba de apă!
Recunosc, sunt multe întrebări de genul acesta pe care le primesc zilnic de la clienții mei!
Sper că prin rândurile de mai jos fiecare să-și găsească răspunsul! 😉
Povestea apei... ”apa noastră cea de toate zilele”! Ce ziceți, ne începem ziua cu un pahar de... APĂ!?
Da, așa ar fi corect și sănătos, în fiecare dimineață, la trezire să bem un pahar de apă, la temperatura camerei, băută cu înghițituri mici, plimbată prin cavitatea bucală, pentru că de aici și așa se face o hidratare corectă!
Cum se bea apa⁉️ Nu se bea repede și așa gâl, gâl, gâl... pui sticla/paharul la gură și gata, ai băut porția de apă - NU e bine, nu e corect! Beți încet si cu înghițituri mici, un pahar de apă pe stomacul gol pentru a “ trezi “ la prima oră ( dimineața ) peristaltism ( mișcarea intestinelor ) pentru a porni digestia și pentru “ a trezi “ organismul! Acest obicei de a bea apă la prima ora este foarte important în special pentru cei care suferă de constipație!!! Lipsa apei din dietă și lipsa fibrelor ( legume, fructe, cereale integrale ) - duc la constipație cronică ❗️❗️❗️
Câtă apă se bea⁉️ Apa este un element indispensabil - putem trăi fără mâncare până la 40 de zile dar nu putem trăi fără apă mai mult de cca. 3 zile!!! 60% din greutatea noastră corporală este apă!
Aportul corect de apă zilnic, pentru un organism sănătos este de 35-40 ml apă / kg corp. Deci o persoană adultă care cântărește 60 kg are nevoie in medie de 2,4 l apă/zi!
Nu înseamnă ca trebuie să stai cu sticla/paharul lângă tine, chiar dacă băutul apei trebuie da fie un obicei sănătos pe care să-l învățam de mici!
Unde găsim apă⁉️
🔹 în sticla/paharul de apa chioara, simplă, plată cum vreți voi sa-i spuneți ( aceasta e cea mai sigură si mai sănătoasă sursă), care ar trebui sa provină dintr-o “sursă controlată”, curată și să conțină sărurile și mineralele esențiale. Ex. Apa minerală naturală,
Atenție - a nu se confunda cu apa minerală cu gaz - îmbogățită cu dioxid de carbon, asta-i sifon... și adesea baloneaza fără rost!!!
🔹apa din fructe și legume (adesea afirmăm “mănâncă-ți apa”!) deoarece sunt foarte multe fructe si legume care conțin peste 70% apă - roșii, castraveți, pepene verde, ardei, căpșuni, țelina tulpină etc... deci o parte din apă practic “ o mâncam “ pe parcursul zilei, cca. 900 ml apă / zi provine din astfel de surse!
🔹 1000 -1200 ml de apă o aducem in organism prin diverse băuturi (apa, lapte, ceai, cafea, supa/ciorba ) sa nu fie însa îndulcite!!! Fără sucuri și fără băuturi carbogazoase!!!
🔹 cam 300 ml de apă produce un organism sănătos prin reacțiile sale metabolice
Astfel dacă vom face un calcul atent ne dăm seama că ajungem “ să bem” foarte simplu peste 2 l de apă /zi! Vedeți că în teorie nu e atât de greu 😉?! Să bei 2,5 l apă / zi a devenit un mit, un clișeu ce vreți voi să fie... dar nu este o regulă și nu se aplică tuturor!
Să beau sau să nu beau apă în timpul mesei⁉️ asta-i întrebarea cea mai frecventă pe care am auzit-o! Ei bine, răspunsul este împărțit în două categorii de studii, ambele sănătoase și acceptate pentru că în final duc la același lucru - aport de apă în organism:
🔹să bei apă înainte și după masă - corect - înainte pentru că umpli stomacul și mănânci mai puțin, să bei după masă pentru a ajuta digestia, corect!
DAR
🔹să bei apă în timpul mesei - da, și acest obicei, susțin studiile, este corect pentru că astfel ajungem să hidratăm fibrele din mancare, să facem o digestie corespunzătoare și să prevenim constipația!!! Bând apă in timpul mesei, fibrele alimentare acționează ca un burete fapt care duce la senzația de sațietate - te saturi mai repede! Corect!
Indiferent cum, când și unde bei apă - important este să bem apă - legătura dintre, apă, hidratare corectă și slăbit este evidentă!!! Apa este esențială intr-un stil de viață sănătos!
Atenție ❗️❗️❗️la sare, zahăr și făinoase care provoacă retenție de apă în organism, ceea ce ne face să părem “ pufoși “, să “ tragem “ greu la cântar... iar după o vârsta retenția de apa este strâns legată de boli cardiovasculare, tensiune arterială și alte afectiuni cronice!
Câteva semne că nu bei suficientă apă:
🔻 te simți obosit, adesea ai dureri de cap sau dureri musculare
🔻 ești constipat
🔻 respirație urât mirositoare și uscăciunea gurii
Cum fac “să nu uit să beau apă “⁉️
❗️țineți la îndemână sticle mici, pahare de apă
❗️mâncați suficiente legume și fructe
❗️alegeți măcar o data /zi un bol de supă sau ciorbă
❗️beți ceai sau limonadă ( apa vitaminizată ) fără zahăr dacă nu va place apa chioară!
❗️❗️❗️evitați sucuri de fructe și sucuri acidulate care conțin zahăr - excesul de zahăr îngrășa și deshidratează organismul, încetinește arderile!
Ce ar trebui să știu și să nu uit niciodată - să mă conving că apa este sănătoasă și trebuie să fie un obicei zilnic❗️
Oricând aveți nevoie de sfaturi, sau pentru un Meniu personalizat, vă aștept oricând să povestim in privat!
Zi minunată să aveți, rămâneți sănătoși și frumoși... nu uitați să beți apă!😉
#nutritionist
#dietapersonalizata
foto credit @instapic, text & foto 3. Anetta Coman
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu