Mulțumesc prietenei mele Alice , fetita vecinei mele Simona Petre pentru gladiole🌺foarte frumoase ❤
Cunoașteți legena gladiolei ?!
Numele gladiolei derivă din cuvântul latin "Gladius", însemnând "sabie" sau "sabie mică" - floarea de gladiolă are o formă asemănătoare unei săbii. "Glasius" este și rădăcina cuvântului gladiator, un soldat care "trăia sau murea prin spadă". De aici vine porecla gladiolei, de "Floare a gladiatorului".
O superstiție străveche romană constă în faptul că rădăcinile gladiolelor avea puteri magice. Purtate la gât, ca amuletă, se credea că pot aduce noroc, victoria în dueluri și salvarea din fața morții.
Într -una din legendele latine, se povestește despre un crud comandat roman care capturase câțiva luptători traci și îi transformase în gladiatori. Se hotărâse ca în circul roman să se înfrunte mai întâi, Sevt și Terres, cei mai viteji și mai arătoși războinici traci și, totodată foarte buni prieteni. Premiul învingătorului urma să fie libertatea și mâna fiicei comandantului. În ciuda mulțimii care aclama în speranța unei lupte sângeroase, Sevt și Terres au aruncat săbiile pe pământ și s -au încleștat într -o îmbratișare caldă. Audiența a început să fluiere disprețuitoare și, în sunetele trompetelor, cei doi prieteni au fost uciși. În momentul în care trupurile lor au atins pământul, mânerele săbiilor lor s -au transformat în două gladiole. Florile de gladiolă au rămas până în zilele noastre un simbol al prieteniei, credinței și nobleții.
Asemeni multor alte flori din mitologia grecească, se spunea că gladiola s -ar fi născut din sânge cuiva răpus de o moarte violentă. În redarea mitului lui Hyacinthus, ucis neintenționat de discul aruncat de Apollo, Ovidiu relatează că din sângele vărsat de frumosul tânăr au răsărit florile de gladiole.
În limbajul florilor, simbolul gladiolei are semnificații contradictorii. Un buchet care include gladiole poate transmite următoarele idei sau mesaje : tărie de caracter, sinceritate, generozitate, grație naturală, somn etern, imaginație, uitare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu