Legenda si simbolul tuberozei
O legenda din Franta despre tuberoza avertizeaza ca fetele sau tinerele femei nu trebuie sa ii miroase parfumul dupa lasarea intunericului pentru a nu fi cuprinse de porniri erotice incontrolabile. In India, din motive asemanatoare, aceasta floare este numita “rat ki rani” (“domnita / iubita noptii’).
In medicina ayurvedica, tuberoza este pretuita nu numai pentru aroma sa, ci si pentru calitatile sale vindecatoare. Aceasta floare este cunoscuta pentru capacitatea ei de a intensifica profunzimea emotivitatii. Prin deschiderea chakrei fruntii (al celui de-al treilea ochi) poate ameliora puterile psihice ale unei persoane. Se spune ca tuberoza amplifica inspiratia artistica si stimuleaza creativitatea situata in partea dreapta a creierului. In acelasi timp, se crede ca aduce liniste, seninatate a mintii si inimii. Poate ca toate aceste motive la un loc au facut ca uleiul esential de tuberoze sa fie atat de scump!
Cele mai multe flori isi pierd parfumul imediat dupa ce sunt culese. Nu este si cazul tuberozei, care, asemeni, iasomiei, continua a-si mentine, cu incapatanare, mireasma-i senzuala. Tuberoza (avand numele stiintific de Polianthes tuberosa) isi are originea in America centrala. Aztecii numeau aceasta planta “omixochitl”, adica “floarea-os” din cauza florilor sale de un alb stralucitor sau, poate, a proprietatilor sale antiinflamatorii si antispasmodice. Tuberoza creste in salbaticie in Mexic si tarile vecine, cultivarea ei organizata aparand in Maroc, Comorele Islandeze, Franta, Hawai, Africa de Sud, India si China.
In traditia hawaiana, amandoi mirii poarta cununi de flori. Daca mirele este impodobit cu “maile lei”, o planta nativa din Kuai, mireasei i se aseaza pe cap o cununa formata din tuberoze si flori “pikaki”.
Numele stiintific / botanic al tuberozei, cel de Polianthes tuberosa, provine din cuvantul grecesc “Polianthes”, insemnand “multe flori” si cel latin “tuberosa”, avand semnificatia de “umflat” si referindu-se la radacinile tuberculare umflate ale acestei flori.
Numele chinezesc al tuberozei este cat se poate de sugestiv, avand traducerea de “pretioasa ca jadul, inmiresmata sub lumina lunii.”
In ciuda reputatiei senzuale a acesti flori, a fost o vreme cand era considerata de rau augur. In Anglia Victoriana, tuberozele impodobeau adeseori mormintele si, din aceasta pricina, oamenii au asociat atat infatisarea cat si mirosul lor cu o prevestire a unei inevitabile nenorociri. De exemplu, se spunea ca parfumul lor putea ucide o persona ce statea intr-o camera neaerisita impreuna cu o singura astfel de floare.
Din cauza legendei asociate ei, in limbajul florilor, tuberoza este un simbol al unor voluptati sau placeri interzise sau periculoase. Ca si cadou, aceste flori exprima iubirea pasionala a celui care le daruieste catre persoana careia ii sunt destinate.
Sursa:
https://www.diane.ro/2013/08/legenda-simbol-tuberoza.html?m=1
Foto: Facebook
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu