SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

sâmbătă, 3 septembrie 2022

 INTRAREA ÎN ANUL NOU BIBLIC. POVESTE DESPRE FACEREA SOARELUI


Întâi septembrie este momentul în care se presupune că a început Facerea Lumii. 


Despre septembrie multe sunt de povestit. I se mai spune „Răpciune”, „Brumărel”, sau „Brumar cel Mic”, denumiri prevestitoare ale frigului ce va aduna tot mai mulți oameni în jurul sobei. Se spune că „în Răpciuni cad copiii pe tăciuni”, lucrurile urmând să se agraveze în octombrie: „în Brumari cad și cei mari"… Numele de Vinimeriu, Viniceriu, Vinițel sunt legate de culesul viilor și facerea vinului. Din Gromovnic aflăm că lunii septembrie i se mai zice și „Cumpănă” pentru că  „se face ziua întocmai ca noaptea; se potrivesc zilele cu nopțile, soarele aicea stând”.


ÎNCEPUT DE AN NOU BIBLIC 

În prima zi a acestei luni începe Anul Nou Bisericesc (Anul Nou Biblic) și tot atunci e prăznuit Sfântul Simion Stâlpnicul, cel care „toată viața lui a stat într-un picior pe un stâlp înalt și cu mâinile ținea pământul să un cadă”  (T. Pamfile). 


Anul Nou Bisericesc nu prezintă o mare însemnătate pentru Calendarul Popular la capitolul ritualuri de înnoire a timpului, legende sau superstiții. Însă cu totul altfel stau lucrurile în ceea ce-l privește pe Sf. Simion Stâlpnicul. 


Prăznuit tot astăzi, despre primul Părinte Stâlpnic circulă nenumărate și felurite povești. Câteva dintre ele le vom afla spre seară. 


Țăranii cred că în ziua de 1 septembrie  vrăbiile „merg pe măsură să-și facă boierescul”, adică duc împărătesei lor boabele ce li se cuvin din fiecare holdă,  pentru a avea provizii peste an. De aceea „nu vei găsi o vrabie, nici sa dai un galben” în această zi. 


Și pentru că sărbătoarea coincide cu un început de An Nou (Anul Nou Biblic/Bisericesc), se mai crede că după cum e ziua cu pricina se poate citi tot anul. Astfel, dacă dimineața e ploioasă și primăvara va fi ploioasă iar dacă la amiază strălucește soarele, va fi tot anul bun.  Dacă ziua e mohorâtă, toamna va fi potrivnică și oamenii nu-și vor putea strânge recolta, în schimb, dacă tună de Sfântului Simion, toamna va fi lungă și mănoasă.


Ne aflăm „între Sântămării”, într-o perioadă ce stă sub semnul sacralității, într-un timp ritual al înnoirii și al începuturilor,  celebram astăzi Anul Nou Biblic, atunci când Dumnezeu a făcut lumea și pământul.


FACEREA SOARELUI ȘI A ZILELOR SĂPTĂMÂNII


„După ce s-au culcat oamenii, Dumnezeu s-a apucat să facă Soarele. A scăpărat o dată cu cremenea în piatra cea scumpă, dar nu l-a putut face; a ieșit o sabie. A scăpărat a doua oară și s-a făcut o grămăjoară ca o jemnă mica, rotunda. Dumnezeu a suflat duh sfânt și s-a făcut Soarele, mare și luminos, mai mare decât Pământul nostru. Și l-a dat degrabă sub pământ. Când a socotit Dumnezeu, a sculat oamenii; acuma era mai multă lumina. Se uitau toți cu mirare în toate părțile; zorile roșeau cerul, întunericul din ce în ce mai tare se ștergea și ziua albă acoperea pământul întreg. Oamenii se uitau plini de bucurie unii la alții, dar erau așa de zgâriați și loviți! Iată că într-un loc, pe cer, o strălucire mai mare se arata, iar de sub pământ se ridica pe-ncetul ceva rotund, strălucitor din cale-afara, încât le lua vederile privindu-l; era Sfântul Soare; răsărea! De spaimă și de bucurie mare, au căzut toți cu fața la pământ. Diavolul, de unde era, s-a șters și el degrabă pe ochi: 

-  Ptiu, da asta ce-i?!; vine fuga la Dumnezeu să-l întrebe ce-i acela.

-  E Soarele, zice Dumnezeu, care va lumina de acum înainte lumea!

După ce s-au saturat îndeajuns de privit, Dumnezeu s-a înturnat la oameni și le-a spus: 

- Vedeți, v-am făcut să fie frumos pe lume și să vă fie vouă bine. Acesta este Soarele care vă va da lumină și căldură. De acu, cât va fi lumea, așa are să fie, dacă vă veți purta bine și mă veți asculta pe mine, adică pe Dumnezeu; dacă-ți tine poruncile cum vi le voi da eu și-ți ști a cinsti zilele. (Oamenii cei doi dintâii, cât au dormit, au uitat că zilele sunt copiii lor). Aceasta e Duminica, zice Dumnezeu, e sărbătoare, să o cinstiți și să o țineți, să nu lucrați. Aceasta e luni și celelalte ne sunt pentru lucru și vor mai fi și alte sărbători, să le țineți și să le cinstiți, că veți avea bine pe lume și noroc.” (Elena Niculiță-Voronca „Datinile și credințele poporului român adunate și așezate în ordine mitologică”, Cernăuți, 1903)


1. Fotografie - Kurt Hielscher, album ROMANIA

2. Fotografia originală se află în colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei și reprezintă o tânără mamă din Rîmetea, jud. Alba.

   Autor Iulia Gorneanu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text