SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

sâmbătă, 1 octombrie 2022

 ,,𝘿𝙖𝙩𝙪' 𝙜ă𝙞𝙣𝙞𝙞”, ,,𝘿𝙚𝙨𝙘â𝙣𝙩𝙖𝙩𝙪' 𝙜ă𝙞𝙣𝙞𝙞” 𝙨𝙖𝙪 ,,𝙎𝙩𝙧â𝙜ă𝙩𝙪𝙧𝙖 𝙡𝙖 𝙜ă𝙞𝙣ă”


,,Datu' găinii” era partea cu cel mai mult umor din cadrul nunții. Găina reprezintă mireasa ,,mândru gătată” (frumos împodobită), care urmează a fi oferită nănașilor. Pe Valea Someșului, dar și în alte părți, găina este așezată pe un ,,blid” (farfurie) sau într-un coș mic de nuiele. În jurul ei se pune verdeață și flori, iar în gură o țigară. Socăcița (cea mai pricepută femeie la servit și chiuit) sau o rudă a mirilor, cu  reale calități în ceea ce privește orațiile, descântă la găină, textul fiind adaptat în funcție de starea socială, profesie, partea materială ș.a. a nănașilor. Momentul creează extrem de multă voie bună.


„Ceterașule vestit,

 Zâ-mni un pcic de ciuit,

 Să mă duc cu găina,

 Să i-o dau la nănașa.


 Nănășucă, faină ești,

 Mult mă mnir cu ce trăiești,

 Nănașu' cu ce te țâne,

 Că ești faină șî-ț' stă bine.

 Nănașu' lucră la vamă,

 Are muiere de samă

 Șî o țâne ca p'-o doamnă.

 Mândră și de ominie

 Să-i placă la orișâcine.”


 ………………………

 

 „Nănășucă, draga me, 

 Hai, fă bine, șî o ie

 Că mnie mni-i tare gre.”


 Urmează ,,Întorsu' găinii” de către nănașă sau, dacă ea nu se pricepe la chiuit, asigură realizarea acestui moment, tocmită din timp, o femeie pricepută din familie sau din sat, care să ,,întoarne” găina.

Nănașul  plătește în bani găina care rămâne la el, iar capul îi rămâne celei care descântă, având în cioc suma de bani primită ca plată. 

 

 „Socăciță vină, vină,

 Să-ț' iei plata pă găină.

 Socăciță pudărită,

 Mi-ai adus găina friptă.

 Găina ai fript-o-n unt,

 La nănașu' i-o plăcut

 Șî ai fript-o în unsoare,

 Să-i placă la nașu' mare.


 Mulțămnim pântru găină

 Că-i mare, faină șî bună !”


După ,,întorsu' găinii”, socăcița care a dus găina, mai strigă căteva versuri prin care face haz de nănașu', spunându-i că l-a păcălit crezând ,,că-i dă găină, da'  i-o dat cloșcă bătrână”.

 Uneori se întâmplă să intervină cu strigături, în cadrul acestui moment, femei sau bărbați, participanți la nuntă, aceste orații având același iz de umor decent, caracteristic țăranului român.


 „U, iu, iu, ce bine-mi pare

 C-am celuit nănaș mare! 

 O crezut că-i dau găină

 Șî i-am dat cloșcă bătrână.


 Nănășucă, draga me',

 Tare nu te supăra,

 Io am râs șî am glumnit,

 P-amândoi v-am păcălit.

 Găina când să ciuiește

 Câte-o țâră să glumește.


 Sara bună ș-am plecat,

 C-am mâncarea de gătat

 Șî vasăle de spălat.”

 

Din volumul „Cultura tradițională din județul Cluj – Valea Someșului Mic”, apărut la editura „Tradiții Clujene”, 2020


Foto: Strigatura la găină/ Moment de nuntă pregătit de grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, jud. Cluj

Sursa 

https://www.facebook.com/100069247807930/posts/pfbid0Spd4tJsjv2rKRiPDSnXcxr42H2EmUDCjpB8Ba3NLkdttoFzLGdygz1XnZHgDdXNol/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text