SA NU LĂSAȚI MUZICA MEA SA MOARĂ!🎻👏⭐️
Din cauza sărăciei, Ciprian Porumbescu nu s-a putut bucura de o formare muzicală completă, însă grație talentului său a compus piese valoroase, precum „Rapsodia română pentru orchestră”.
A fost aruncat în temniţă pentru dragoste de ţară, a fost chinuit de tuberculoză și a fost bântuit de umbra unei iubiri imposibile. Însă, în ciuda tuturor greutăților, în cei 29 de viață, acesta a compus opere de neuitat.
Pe patul de moarte, Ciprian i-a şoptit surorii sale: ”Să nu lăsaţi muzica mea să moară!”.
"Eu n-am cerut să fiu român. Am am avut noroc"O! Nu vă puteţi închipui cât îmi e de dor să mă duc odată acasă! Să şed în căsuţa caldă lângă sobă, să văz prin fereastră cum cade zăpada...
~Ciprian Porumbescu~
Ciprian Porumbescu a murit sub ochii neputincioși ai tatălui și în brațele surorii sale Mărioara, crezând până în ultima clipă în muzică şi în dreptul lui la viaţă. Necruțătoarea tuberculoză nu l-a iertat. A fost înmormântat în costum de mire fiind condus pe ultimul drum cu alai îndătinat la cununie.
"Îl văd parcă și-acum cu ochii lui mari și frumoși, cum se uita trist și dureros la mine, zicându-mi: Măriorică, tu trebuie să fii pregătită pentru sfârșitul meu, să fii sprijinul tătuței, să nu plângi, să nu te prăpădești, căci zilele mele sunt numărate. Și eu trebuia să fiu tare, să mă țin să nu izbucnesc în plâns, să-l mângâi, zicându-i că se va face bine. Sărmanul fratele meu, cât a suferit! Şi-a luat rămas bun de la toți, cu vocea limpede și cu privirea clară și frumoasă. Ultimele sale cuvinte au fost: Tătuță, Măriorică, vegheați să nu mi se piardă cântecele. Ele trebuie să trăiască căci eu, iată, mă sting. Picioarele i se răciseră, dar el era încă conștient. Însă, încet a adormit ca un sfânt."
Mărioara Porumbescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu