SOAREnDAR !

Bun venit in blogul meu.....Va multumesc tuturor celor care veniti in vizita, chiar daca veniti in tacere si plecati la fel, si sper ca macar ceva din "casa" mea sa va aduca lumina in privire si sa va faca sa reveniti. Va doresc tuturor doar BINE SI FRUMOS in viata ..Tot binele Universului sa fie cu voi si cu cei dragi voua! Ascultati cele mai frumoase poezii recitate de sora mea Felicia Feldiorean :

Felicia Feldiorean - Recital de poezie from MicaelNicolas on Vimeo.

Fa-ti timp sa gasesti frumosul in tot ce te inconjoara..
...
Ieri mi-a fost dor de tine, astazi imi este dor de tine. Nu te ingrijora pentru maine, o sa-mi fie iarasi dor de tine !

Zâmbeşte pentru că zâmbetul tău poate provoca zeci ,sute ,chiar mii de zâmbete în jurul tău !

Pentru Tine, fiinţă cu suflet de dor , am darul Frumosului ! Nu ştiu să fiu nici clipă, nici veşnicie , nici apă, nici uscat , nici Cer, nici Pământ , nici multe altele , dar am învăţat de la voi să fiu OM ! Să iubesc şi să mă dăruiesc iubire ! Întindeţi mâinile pentru a primi Dragostea mea! M-am regasit in poezia ta Mariana Stratulat Rogoz

Cauta-ma acolo in inima ta si de ma vei gasi, atunci vei gasi si drumul catre mine si vei reusi sa intelegi cat valoreaza prietenia ta, pentru sufletul meu

Nu conteaza ce gandesc altii despre tine...conteaza ceea ce sti tu ca esti !Daca m-ai întreba vreodată ce-mi doresc din toată inima, ţi-aş răspunde - fără să stau mult pe gânduri - că-mi doresc sănătate pentru cei pe care-i iubesc!


Eu sunt romanca, deoarece asa imi spune inima, eu simt cine sunt, iar patria ma cheama spunandu-mi numele cand sunt departe de ea.Trebuie cu toti sa ne mandrim ca suntem romani, deoarece nicaieri în alta parte nu ne vom simti asa ca acasa !

Cea mai frumoasa mamica sa-ti de -a Dumnezeu multa sanatate si sa ne mai astepti sa venim acasa! Cele mai frumoase mâini sunt mâinile mamei. Mâinile cu care şi-a mângâiat cu mândrie şi iubire burtica, atunci când erai încă în pântecele ei. Mâinile cu care te-a ţinut în braţe, cu care te-a mângâiat, te-a spălat, te-a îngrijit şi ţi-a pregătit hrana. Mâinile de care te-ai sprijinit când ai făcut primii paşi din viaţa ta. Mâinile cu care şi-a şters lacrimile atunci când a fost îngrijorată, când i-a fost teamă, când s-a bucurat de succesele tale, când ţi-a simţit lipsa,... când ai rănit-o cu vreo privire rece sau cu vreo vorbă nemeritată... Mâinile cu care ţi-a alinat durerile, temerile şi cu care ţi-a dat curaj şi forţă să mergi mai departe. Mâinile cu care ţi-a dăruit tot ceea ce a avut mai bun. Mâinile cu care a muncit neobosită pentru tine, cărând greutăţi, îndurând asprimea gerului, răni şi dureri. Mâinile cu care ţi-a deschis uşa de mii de ori. Mâinile pe care şi le împreunează într-o rugăciune trimisă cerului pentru tine... poezie de Irina Binder..... Dor de mica mea draga ....

Cand sunt plecata am un dor nebun de casa. Memoria pastreaza intotdeauna doar cele mai frumoase momente si ai impresia ca acolo unde nu esti tu, acolo e …acasa!


Acasa - radacina sfanta de Mariana Rogoz Stratulat mp3-ady

Asculta mai multe audio traditionala
Caldura si mult zambet in suflet...

Nu ar trebui sa ne cautam trecutul in viitor......clipa nu seamana cu cea din trecut si nici cu ce vom trai. Nu spune ca fericirea a murit doar pentru ca tu o visasei altfel.....doresteti mai mult.....fii tu insuti , viseaza mai mult.....crede in visele din realitate....zambeste mai mult

sâmbătă, 23 decembrie 2023

 <3 'Ce e iarna? Cling, cling, cling. (...) Iarna e o filă albă pe care un condei a scris «Cling, cling, cling», şi dedesubt a iscălit: Teodoreanu Hypolit Ion.'


Iasul si...Ionel Teodoreanu...


În liceu, Ionel nu era văzut ca o tânără speranţă a literaturii. A luat chiar nota unu la o teză la română. Profesor îi era prozatorul Calistrat Hogaş. Ora de română era "o recreaţie cu uşa-nchisă", pentru că "moş Surtuc" citea din scrierile sale, dar la teză era pârjol. "La teză, moşul vine cu gramatica. Toate tezele se întorc rănite cu cerneală roşie", scria Teodoreanu. Însă la teza cu pricina, minune. Hogaş le-a dat o compoziţie liberă despre iarnă. 


"Asta nu mai e teză la română. E omul de omăt, e bătaia cu bulgări, e săniuţa, e datul pe gheaţă în călcâie, e Steaua, e tata, mama, bunicii, copilăria - e vacanţa de Crăciun. (...) Au pornit toate condeiele la trap şi la galop. Numai unul stă. Cum să-nceapă? Cum? Scrie: «Teză la Română. Cling, cling, cling». Şi intră-n iarnă ca o sanie: cling-cling. Dar poţi să începi aşa o teză la română? (...) Desigur că mai toţi au început cu: «Iarna este...». Subiect, predicat. Aşa e şi corect. Începi prin a defini subiectul compoziţiei. Ce e iarna? Cling, cling, cling. (...) Iarna e o filă albă pe care un condei a scris «Cling, cling, cling», şi dedesubt a iscălit: Teodoreau Hypolit Ion. Iar profesorul de română a scris cu cerneală roşie: 1. Şi a iscălit: Calistrat Hogaş", povesteşte romancierul în volumul "În casa bunicilor". 


De altfel, Hogaş nu a apreciat nici primele preocupări pentru scris ale lui Ionel - nişte metafore strecurate într-o compoziţie la română la vârsta de 14 ani.


"Capul meu era o moară care măcina romane. Dar efortul de a transpune pe hârtie cantitatea lor mă paraliza. Nefiind om de acţiune, am amânat acest efort. Notam, laconic, convertind totul în metafore, care urmăreau viteza şi lapidaritatea. De pildă, scriam: «Fluturii: aplauzele florilor»; «Luna: acolo se sfârşeşte tunelul nopţii» etc. Odată, demonul meu a strecurat câteva metafore dintre acestea într-o compoziţie la română. «De unde le-ai furat, secătură?» s-a stropşit la mine profesorul cu cap de motan şi nări de ţap. «Nu ştiu», i-am răspuns stupid, onest, candid şi ironic. Probabil că nota din catalog a sancţionat exclusiv «furtul», căci, după cât îmi aduc aminte, cădea sub cinci", spunea Teodoreanu într-un interviu din 1935, reprodus în "Romanul românesc în interviuri". Peste mulţi ani, metaforele au făcut din Teodoreanu un scriitor iubit de public şi i-au atras porecla de "Metaforel". 


<3 Ieşenii de odinioară luau cu asalt librăriile când Ionel Teodoreanu îşi lansa o carte. Veneau cu mic cu mare când ţinea conferinţe pe teme literare. Se strângeau în sala de judecată să-i asculte pledoariile. Îl iubeau. Astăzi, casa copilăriei lui Ionel, din Strada Zlataust, este lăsată în paragină, pradă ploii, vântului şi boschetarilor. Doar, doar o cădea.


"La Iaşi, Ionel Teodoreanu a fost o vedetă. Purta rubaşcă - o cămaşă largă, în genul cazacilor, încinsă cu o curea, nu costum. Parfumat, degajat, vorbea tot timpul în metafore. Când mergea la patinoar, toate liceenele din Iaşi veneau să-l vadă, îşi cumpărau patine numai să fie mai aproape de el, să dea mâna cu el. Când lansa cărţi, nu numai că librăria era luată cu asalt, dar şi în stradă stăteau câteva sute de oameni să ia o semnătură de la el", susţine inginerul pensionar Ion Mitican, un cunoscut căutător de poveşti, despre Iaşiul de altădată. 


Recunoaşterea de care se bucura Teodoreanu în rândul publicului era cu atât mai mare cu cât el era şi un avocat de succes. "În sala de judecată îl vedeau oameni din toate păturile sociale. Apăra şi escroci şi oameni care săvârşiseră crime, însă foarte mult pleda pentru cei acuzaţi pe nedrept de cine ştie ce. Avea el un crez al lui: «Sunt mulţi vinovaţi fără vină şi nu trebuie lăsaţi să se piardă». Şi când prindea câte un astfel de caz, făcea praf avocaţii adverşi. Oamenii veneau să-i asculte pledoariile", povesteşte Mitican. 


Mai mult, ieşenii au continuat să-l iubească pe Metaforel şi după ce s-a mutat la Bucureşti. "Îmi aduc aminte că în librărie la Tănase Gheorghiu am văzut, prin anii '40, fotografii mari cu bunicii lui Teodoreanu, cu casa bunicilor şi în vitrină două manechine, o bunică cu un bunic din ceară, având la picioare cartea «În casa bunicilor». Vizitele lui Teodoreanu la Iaşi erau evenimente deosebite. Profesorii noştri de română ne anunţau că ţine conferinţă la Biblioteca Fundaţiei, la teatru, şi se strângea multă lume, veneau elevi, studenţi", îşi aminteşte Mitican. 


POVEŞTI CU BUNICI, COPII ŞI PROPRIETARI INDOLENŢI 

Părăsind sfera amintirilor, îl căutăm pe Ionel Teodoreanu în locurile cele mai dragi lui: uliţa Zlataust, casa bunicilor şi cea a copilăriei. Strada se cheamă şi astăzi Zlataust. Iar pe ea, la numărul 7, se găseşte casa bunicilor. Mărunţică, văruită în alb, proaspăt renovată, a răzbătut prin vremuri. Acum este casa bunicilor altor copii. Gard în gard, la numărul 7A, ascunsă după un pâlc de vişini sălbăticiţi, casa în care au copilărit Ionel, Păstorel şi Puiu se află în paragină....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE !
Indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. Indragosteste -te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. Indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. Indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. Indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. Indragosteste-te de cineva care te iubeste._ "nu te indragosti de dragoste"._ e atat de usor de spus...
De ce trebuie sa astepti sfarsitul cuiva sa- i spui ca ai tinut la el ?
-->
              Myspace Glitter Text